Медведев с титлата след обрат във Виена

Руснакът надигра Денис Шаповалов на финала в австрийската столица

Спорт
18:40 - 30 Октомври 2022
2422
Медведев с титлата след обрат във Виена

Данийл Медведев се завърна в топ 3 на световната ранглиста след триумф в турнира от сериите АТР 500 във Виена. Руснакът осъществи обрат срещу Денис Шаповалов на финала - 4:6, 6:3, 6:2 и вдигна втори трофей през сезон 2022 след този в Лос Кабос (АТР 250) преди около два месеца.

За първи път в целия турнир Медведев, който елиминира на полуфиналите Григор Димитров с перфектен и безгрешен тенис, допусна пробив. Шаповалов, който играеше с познатата си изумителна агресия, но и невероятна точност на форхендите, стигна до ранен обрат в първия сет и до края му не позволи да изпусне инициативата.

За съжаление на канадеца обаче и донякъде очаквано с течение на двубоя тактиката му започна да продуцира все повече и повече непредизвикани грешки. Качеството на ретура му също се понижи в следващите два сета, а Медведев отново демонстрира качеството си на тенисист със страхотно “тенис IQ” и разчиташе брилянтно тактиката на съперника в хода на мача.

В самия край се създаде напрежение, защото Шаповалов при изоставане с 1:5 спаси два мачбола на свой сервис, а после Медведев пропусна още два на своето подаване в деветия гейм. От петия път обаче с елегантна къса топка от основната линия руснакът сложи точка на финала.

Така шампионът от US Open 2021 вече има 5655 точки в актива си и се изкачва на трето място в световната ранглиста, изпреварвайки Каспер Рууд (5510). Втори е Рафаел Надал с 5810, а лидерът Карлос Алкарас е с 6730, като за всички гореспоменати предстоят още два турнира - “Мастърс”-а в Париж следващата седмица и Финалите на АТР.

С играта си през седмицата Медведев даде заявка за удължаване на силния завършек на сезона, като със сигурност ще бъде сред фаворитите за оставащите две титли в зала.

Шаповалов също може да е доволен от похода си във Виена, след като по пътя до финала се справи със съперници, които напоследък имаха успехи срещу него. Той ще се изкачи с минимум две позиции в класацията на АТР и ще бъде 17-и от понеделник, а ако Холгер Руне не спечели титлата в Базел - ще бъде 16-и.