Мегаскандал: Корнелия с поредна чистка в БСП - реди листите с уставни хватки

Политика
15:50 - 28 Януари 2021
7807
Мегаскандал: Корнелия с поредна чистка в БСП - реди листите с уставни хватки

Скандално писмо на Корнелия Нинова до шефа на т.нар. "Другарски съд" (Общопартийната контролна комисия) и верен неин поддръжник Емил Войнов за жестока чистка в червените редици взриви социалистите. С факсмиле от писмото (вижте по-долу) се сдоби и Lupa.bg, а от него става ясно, че Нинова настоява да бъдат изгонени десетки делегати на конференциите по места, като целта е опозицията в БСП да няма право на никаква дума при реденето на листите с кандидат-депутатите за следващия парламент. 

Нинова се позовава на устава на Столетницата, според който делегати на конференциите могат да са членовете на Националния съвет, членуващи в общинската организация. Тя обаче иска тълкувание от ОПКК дали след като е променен съставът на Националния съвет, тези, които са отпаднали от него при гласуването на заседанието на конгреса в края на септември 2020 г., не следва да бъдат изхвърлени и от конференциите. Запознати с решенията на комисията социалисти обаче са категорични пред медията ни: 

"От 1994 г. досега почти всеки състав на ОПКК е излизал с ясно тълкувание, че съставът на конференциите, избран при отчетно-изборната кампания, е постоянен и не подлежи на промяна, въпреки новия пленум". Така органът, който Войнов управлява, навярно ще се окаже първият, обявил това решение на предшествениците си за погрешно и ще угоди на Нинова с ново разшифроване на членовете на устава, опасяват се и висши апартчици на "Позитано" 20. 

Ако действително по-късно днес ОПКК разреши чистката, листите на БСП, които Нинова реди, ще бъдат на практика служебно вписани, без гласове "против", защото целта й е да отстрани "враговете с партиен билет" преди заседанията на конференциите за оформяне на кандидатдепутатските списъци. Остава обаче въпросът какво се случва с онези имена на бесепари, които вече са дали своите гласове във вече преминали конференции по места, но не са част от пленума. Говори се, че такова решение на ОПКК може да доведе до нова вълна от съдебни искове срещу Нинова, както и че разцеплението на партията в полза на управляващите вече е факт, а подобен ход то само ще се задълбочи. 

Мнозина от вече нечленуващите в състава на Националния съвет социалисти са делегати на районните и градските конференции и де факто са станали такива с гласовете на повече свои другари при кампанията преди 1 година, отколкото са бюлетини за тях като брой са дали делегатите на конгреса през септември. 

Още по-фрапиращото е, че ако се стигне до изваждането им по места, тяхното представителство и за следващото заседание на 50-я конгрес, каквито и ключови въпроси да решава той - включително лидерския.