Меджидиев: Областните болници са стълб на здравеопазването

ЕБВР ще помогне за анализа за национална детска болница, заяви здравният министър

Новини
13:24 - 20 Декември 2022
1320
Меджидиев: Областните болници са стълб на здравеопазването

Европейската банка за развитие ще подпомогне извършването на анализа за националната детска болница. Това съобщи по време на дискусия между властта и представители бизнеса, науката и гражданския сектор служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, цитиран от БТА.

Започнахме с малки цели, които си поставихме, но не мога да реформирам здравеопазването, заяви той.

По думите на Меджидиев е започнала работа по проекта за детската болница, определено е мястото за нея, готова е разработката на анализа и всички педиатри са обединени за тази кауза.

Здравният министър посочи също, че се работи и за осигуряване на държавно финансиране на областните болници, които той определи като стълб на здравеопазването в страната. Той каза още, че заедно с Министерството на образованието и науката работят по разкриване на филиали за обучение на медицински сестри във всички медицински университети.

Вратата на кабинета ми е отворена пети месец, но трябва да загърбим политическите пристрастия, подчерта Меджидиев. Не се чувствам политик, 30 години съм лекар и ще продължа да бъда такъв, допълни той.

От своя страна председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров заяви, че средствата в здравеопазването трябва да са насочени за устойчивост на системата. Той обяви, че е разработен проект на модел за остойностяване на лекарския труд, който предстои да бъде защитен пред министерствата на здравеопазването и на финансите. Според Маджаров освен това продължаващото обучение на медиците трябва да бъде задължително.

Проблемите бяха неглижирани и вече станаха кризи, а основен проблем е финансирането на системата, изтъкна Велина Григорова, председател на Българския фармацевтичен съюз. Тя коментира, че няма как бюджетът за здравеопазване да е един и същ при увеличаваща се инфлация, асистемата да остане стабилна и спокойна.