Мелони плати сметката на сънародниците си, избягали от ресторант в Албания

Италианската премиерка узнала за постъпката на четиримата тарикати лично от албанския премиер Еди Рама

Новини
17:48 - 20 Август 2023
42039
Мелони плати сметката на сънародниците си, избягали от ресторант в Албания

Италианскиата премиерка Джорджа Мелони плати сметката на група свои сънародници, които изчезнали от ресторант в Албания, без да оставят дължимото за вечерята си.

Мелони узнала за постъпката на четиримата тарикати лично от албанския премиер Еди Рама, в чиято вила гостува неформално за няколко дни по негова покана. Лидерката на „Италиански братя” е на почивка със семейството си в селска ферма в Пулия,но междувременно колегата й Рама я покани да му гостува от другата страна на Адриатика. Веднага след това заедно с партньора си и с дъщеря си Мелони хвана ферибот, за да стигне до отсрещния бряг в Албания. След като ги посрещна на пристанището, Рама ги отведе директно в намиращата се наблизо премиерска резиденция.

„Разказах й за историята, за да се посмеем, но тя веднага се обърна към италианския посланик и му каза да уреди въпроса със сметката и да напише извинение”, каза албанският премиер за Джорджа Мелони пред медиите. Той прочел за „тарикатския” номер на италианските туристи в социалните мрежи, които дали широк отзвук на случката.

Въпросната група италианци вечеряла в ресторант „Гува” в град Берат и даже оценила високо кухнята му, но след това се изнизали, без да платят сметката, равняваща се на 80 евро, или по 20 на човек. Това се вижда и от записите на видеокамерите, намиращи се там. Собственикът на ресторанта споделил пред албанската телевизия, че никога не му се е случвало подобно нещо преди.

Вместо да се посмее на разказаната история от колегата си, както направили останалите от компанията, Мелони се намусила и коментирала, че не може Италия да губи респекта си по този начин.

„Идете да платите сметката на тези малоумници”, обърнала се тя към италианския посланик.Той направил това с фондове на премиера. Италианският туризъм в Албания регистрира истински бум това лято заради поскъпването на ваканциите на Апенините.

Мелони и семейството й се върнаха в Пулия от Албания с редовна фериботна линия до Бриндизи. Те ще продължат ваканцията си в Челие Месапика, където бяха отседнали преди заминаването си за Албания. В края на 4-дневното гостуване на Мелони в резиденцията на албанския премиер той публикува във фейсбук обща снимка и благодарствени думи. „Албанска сестра, италиански брат. Благодаря, Джорджа, за мен беше чест”, написа Рама за лидерката на партията „Италиански братя”. Мелони също отговори с благодарност за сърдечното гостоприемство. Рама, който е лидер на социалистическата партия и е начело на правителството от 2013 г., каза в интервю за в.”Стампа”, че въпреки идеологическите различия на партиите им, го свързва добро приятелство с Мелони. „Джорджа е невероятна. Каква ти фашистка опасност, напротив -тя е един конкретен политик”, каза Рама.

Според медиите на вечерята във вторник в резиденцията присъствал и бившият британски премиер Тони Блеър, който е съветник на албанското правителство. Това обаче не беше потвърдено от самия Рама.