Менделеев сънува откритието си

Чудото се случва след 3 дни без почивка и 20 години търсене

Мистика
15:17 - 25 Април 2019
9495
Менделеев сънува откритието си

Сънищата са част от живота на почти всички хора. малко са тези, които твърдят, че не сънуват или че никога не са сънували. В края на 19 век акад. Иван Павлов казва, че сънищата са небивали комбинации на бивали впечатления. Материалистите са категорични, че той е прав и че никакви чудеса не стават в ума на човека, докато спи. Привържениците на духовното познание пък твърдят, че има различни видове сънища – пророчески, оздравителни и т.п. Според философа Карл Юнг „сънят е малък скришен проход към най-дълбоките и тайни кътчета на душата”.

В историята на човечеството през последните 150 години, идентифицирани с индустриалната революция и обявяването на човека за господар на природата, която той съсипва, са документирани научни открития, направени по време на сън. Което не е съвсем точно, защото за тези открития съответните учени личности са работили години наред. Така е с едно от най-известните постижения от по-ново време – периодичната таблица на химическите елементи. Нейният откривател Дмитрий Менделев споделя, че почти 20 години умува над нея, но успява да я подреди, едва след като я вижда в съня си.

До към средата на 19-ти век са открити 63 химични елемента. Менделеев, както и други учени от неговата епоха, търсят някаква обединяваща схема, която да ги свърже.

Легендата гласи, че ученият се опитвал да реши тази задача, редейки карти, на които записал имената на 63-те известни елемента, заедно с атомните им тегла и пробвал да ги подреди в групи. Но не му се отдава. След три дни на упорит труд и без минута сън, Менделеев заспива.

„Сънувах таблица, в която всички елементи бяха заели своите строго определени места. Събуждайки се, веднага я записах на лист хартия. Само на едно място по-късно трябваше да внеса поправка”, споделя Дмитрий Менделеев след уникалното си откритие, което променя света завинаги. Но откритата през 1869 г. таблица е променена веднага след смъртта на гениалния химик и днес в нея не присъства етера.