Менте-очила за слънце пробутват мошеници по сергиите

Най-опасни са цайсите без защита, подлъгват зениците

Новини
17:22 - 21 Август 2023
2604
Менте-очила за слънце пробутват мошеници по сергиите

Най-търсеният аксесоар в летния сезон са слънчевите очила. За да сте сигурни, че си осигурявате качествена защита от вредните UV-лъчи, не купувайте от случайни сергии и магазинчета и проверете дали стъклата отговарят на всички необходими стандарти. Избирайте реномирани оптики, за да се погрижите по най-добрия начин за очите си. Това съветват медици и търговци. 

Преди да се снабдите с тъмни очила, трябва да сте наясно, че има  няколко категории, според пропускливостта на светлина и всяка е подходяща за разично време и място. 

Категория 0 - пропускливост на светлина 100-81 %. Тези стъкла са подходящи за носене при облачно и мрачно време.

Категория 1 - пропускливост  88-44% - може да ги ползвате, когато няма силно слънце.

Категория 2 - пропускливост  43-19%. Ползвайте при слънчево време.

Категория 3- пропускливост 18-9%

Категория 4 - минимална пропускливост е между  8-3 %. Очилата от 3-та и 4-та категория са подходящи за планината и плажа, където слънцето е най-агресивно, светлината най-силна и очите са особено уязвими. При градски условия е препоръчително да носим стъкла от 2-ра до максимум 3-та категория, за да сме сигурни, че освен защита, ще виждаме добре, препоръчват специалистите.

Медиците предупреждават, че най-опасно е да се носят тъмни стъкла без защита. Тогава окото се подлъгва, че е защитено и става изключително уязвимо за вредните въздействия.

Колкото и да е странно, не винаги по-евтините очила се оказват без защита. Напоследък, на нашия пазар и цайсите по 20 лева обикновено имат необходимата протекция. Има обаче по-сериозен проблем - евтините стъкла са с по-тънки плаки, което изкривява образа и така очите се увреждат. Затова и специалистите препоръчват преди да купим, да погледнем през очилата, в далечина в права линия, да ги разместим под наклон, за да видим дали образът се разкривява.

При детските стъкла, се използва поликарбонатна пластмаса, която е ударно устойчива, което е изключително важно.

В същото време, все още се пробутват и откровени ментета с абсолютно некачествени стъкла, които нямат абсолютно никаква защита. Наивници купуват от сергии имитации на известни марки за по 15-20 лева с идеята, че са ударили дажкпота и са си купили марков аксесоар. Най-голямата измама е, че докараните на дизайн очила изобщо нямат UV-филтър, нищо че защита от висок фактор може да е изписана върху етикета. За да сте защитени от слънчевата радиация, трябва да купите стъкла, които блокират 99-100% от UVA и UVB радиацията. А стоката с фалшив етикет не само няма да ви върши работа да не се дразнят очите ви, но и най-вероятно ще ви закара в кабинета на офталмолога.

Менте-стъклата без UV-филтър и правят вредните лъчения в пъти по-опасни, дори повече, отколкото ако изобщо не носим очила, защото тогава очите ни се мобилизират. От затъмнените обаче, зеницата се подмамва и отваря и започва да поема много повече вредни лъчения, категорични са офталмолозите. Оттам нататък започва  увреждането на ретината, което е бавен процес, но пък необратим.

Внимавайте много и когато купувате очила с диоптър и в никакъв случай не приближавайте сергиите с готови цайси, защото при тях не се спазва задължителното индивидуално разстояние между зениците. Много често самият диоптър е изписан наиуст. Затова образът през тях често е изкривен. Всеки милиметър, умножен по диоптрите, изкривява образа и уврежда очите. Резултатът е болки в очите, умора, замайване и главоболие.

Най-добрият вариант е да си купите очила, които имат и покритие срещу надраскване, с фотохромни стъкла, които потъмняват на слънце, а оцветяването се променя в зависимост от силата на светлината. Антирефлексното покритие пък обира нежеланите отблясъци и отраженията на светлината и така предпазва допълнително окото.

Ето и любопитен тест, който всеки може да направи при купуването на очила, съветват докторите. Когато вземем чифт, трябва да погледнем с тях екрана на мобилния си телефон. Когато ги държим в позиция, имитираща че са на очите ни, екранът е по-тъмен, а при завъртане на 45 градуса, картината трябва да изсветлее. Това е и тест за поляризация. Основното правило е да пазарувате в специализиран и проверен магазин, да огледате внимателно за всички защити и да искате гаранция от търговеца за аксесоара. Все пак 80 процента от информацията минава през очите, така че е изключително важно да ги опазим за дълго, припомнят лекарите.