Менте запис с Бойко, той: "Забавляваме се" (видео)

Новини
19:05 - 12 Юни 2020
15317
Менте запис с Бойко, той: "Забавляваме се" (видео)

"Забавляваме се".

Това написа днес късно следобед във фейсбук премиерът Бойко Борисов и пусна клип от хитовата преди години песен на "Ъпсурт" "3 в 1", съставен изцяло от негови реплики, "изрязани" от други изявления. В клипа, пуснат от премиера,  ясно е показано как може да бъде направен монтаж с гласа и визията на всеки човек с напълно достъпни в интернет програми.

Коментарът на Борисов е по повод скандален фалшив запис, пуснат в няколко сайта, с който се цели премиерът да бъде злепоставен чрез тиражиране на неизречени от него реплики. Във фалшификата с лошо качество Борисов уж говори по телефон и отправя вулгарна реплика по адрес на Цвета Караянчева, коментира и скандала с "къщите за гости".

Технологията, по която е сглобен аудиофайла, се нарича "дийп фейк" (deep fake) и от около година и половина се използва за дискредитиране на различни политици по света. Миналата есен от подобен фалшив запис си изпати бившия президент на САЩ Барак Обама, който уж псувал Доналд Тръмп. Смята се, че технологията е измислена от прословутите руски хакери и тролове, които продават услугите си по целия свят. Според източник на Lupa.bg, разпространението на менте записа у нас става през маргинални сайтове и фейсбук групи, координирани от служители на обвинения за 18 углавни престъпления Васил Божков. Хазартният бос, забегнал в Дубай, открито воюва с правителството, а преди дни дори анонсира, че се готви за политически проект.

При този тип записи с помощта на програми за изкуствен интелект и монтаж се създават видеа или аудиофайлове с реалния образ на жертвата, както и гласа му, но човека произнася думи и речи, които никога не е казвало. За потребителя обаче е доста трудно да се ориентира, виждайки и чувайки позната личност. В по-рано разпространения компроматен аудиофайл направи впечатление, че Борисов говори необичайно забавено и накъсано.

Ето и видео как бяха изманипулирани думи на Барак Обама срещу Доналд Тръмп миналата година: