Ментето Стийв Ханке – Распутин на рупията

Сп. "Форчън" описва "Бащата на борда" като провинциален Остап Бендер и хитър лобист

Общество
18:00 - 17 Февруари 2020 (обновена)
5306
Ментето Стийв Ханке – Распутин на рупията

„Чували ли сте за човек, наречен Распутин на рупията? Едва ли. Това е прякорът, с който икономистите от университета „Джон Хопкинс” наричат съмнителния си колега Стийв Ханке” – с тези думи започва обширната статия на финансовия анализатор Пол Кругман от 1998 г. за въвеждането на валутен борд в Индонезия.

„Стийв Ханке е просто хитър търговец на дребно на абсурдни икономически теории, които с чар и харизма успява да се превърне в довереник на администрацията на Бил Клинтън”, твърди още в материала Кругман. – „Той прилича на провинциално джипи, което се хвали със заслугите си към световната медицина.”

Като пример за остаповщината на Ханке, авторът на статията привежда въвеждането на прочутия валутен борд в Аржентина. Според автобиографията на Ханке, той е личен съветник на финансовия министър Доминго Кабайо по времето, когато песото е „възрано за долара”. Според самия Кабайо обаче, истината е съвсем друга – Стийв Ханке за първи път стъпил в Буенос Айрес 3 години след въвеждането на борда.

Пол Кругман твърди още, че Ханке просто претопля икономическия принцип на търсенето и предлагането от началото на 80-те години в САЩ, който е в полза само на определени лобистки интереси.

По каква причина въпросният професор, доктор хонорис кауза на Академията в Свищов, беше активиран в последните дни да коментира евентуалното ни влизане в еврозоната, оставяме читателите на Lupa.bg сами да преценят.

Предлагаме ви факсимиле от въпросната статия: