Мери Хигинс Кларк остави над $100 милиона наследство

Кралицата на трилърите Мери Хигинс Кларк си отиде на 92-годишна възраст

Актуални новини
20:37 - 02 Февруари 2020
13161
Мери Хигинс Кларк остави над $100 милиона наследство

Авторката на бестселъри Мери Хигинс Кларк, която почина в събота на достолепната 92-годишна възраст, оставя наследство, което се изчислява на над 100 милиона долара, пише сп. "Пийпъл". Приживе кралицата на трилъра бе сред най-продаваните автори в света, а парите си е натрупала не толкова от продажбите на романите си, колкото от правата за екранизирането им. Както Lupa.bg извести в събота, кончината ѝ е настъпила в дома ѝ.

Мери Хигинс Кларк е известна като майстор на съспенса. Нейните трилъри разчитат на бавно развиващата се загадка. Героините ѝ обичайно са жени, които демонстрират особена сила в способността си да оцеляват във враждебния свят.

Започва да пише късно, когато е вече на 40 години, но бързо придобива световна слава. Книгите ѝ са преведени на почти всички световни езици, филмирани са, по тях са правени и телевизионни адаптации и сериали. Само в САЩ романите ѝ са продадени в над 80 милиона копия. Писателката е много популярна и в България, у нас са издадени над 15 нейни романа.

Тя е Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата на Франция. Носител е на папската награда „Дама на Ордена на св. Григорий Велики“, „Дама на Малта“, и „Дама на Светия гроб в Ерусалим“. Осемнадесет пъти е титулована с „доктор хонорис кауза“ за своя принос към литературата към различни учебни заведения.