Меркел: Германия търси квалифицирани работници

Канцлерката предупреди, че цели компании се изнасят в чужбина

Новини
18:28 - 14 Декември 2019
2653
Меркел: Германия търси квалифицирани работници

Ангела Меркел предупреди за огромен риск пред Германия – за изнасяне на компании от различни сектори в чужбина заради липса на квалифицирана работна ръка, предаде БТА.

Канцлерът изтъква необходимостта да се положат усилия за привличане на достатъчен брой специалисти. Ако това не стане, компаниите ще бъдат принудени да мигрират.

"Докато преди 15 години имахме проблем с наличието на 5 милиона безработни, днес проблемът е къде да намерим подходящите квалифицирани работници", отбеляза Меркел.

Посланието на канцлера идва преди среща на представители на германското правителство, работодателите и профсъюзите за имиграцията на квалифицирана работна ръка в понеделник. На форума ще бъде обсъдено как новият германски закон за привличане на висококвалифицирани имигранти да бъде задействан по-бързо.

Законът трябва да влезе в сила на 1 март 2020 година и има за цел да улесни пристигането и оставането в Германия на квалифицирана работна ръка от страни извън Европейския съюз.

По думите й Германия иска да се възползва от собствения си потенциал чрез добро образование за колкото може повече хора. Според нея обаче е необходимо и да се привлекат квалифицирани кадри от Европейския съюз в Германия. Тя допълни, че в същото време трябва да се намерят и квалифицирани работници от страни извън ЕС.

В момента в Германия работят 2,5 милиона граждани на страни от ЕС, уточнява ДПА.