Меркел: Гражданите на Беларус имат право на мирни протести

Задържаните трябва да бъдат освободени, настоя канцлерката в разговор с Путин

Новини
18:15 - 18 Август 2020
1489
Меркел: Гражданите на Беларус имат право на мирни протести

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че гражданите на Беларус трябва да имат право да изразяват мнението си и да организират мирни протести, предаде ТАСС.

"Днес разговарях с руския президент Путин (за Беларус) и още веднъж дадох да се разбере, че трябва да има право за свободно изразяване на мнения и за провеждане на демонстрации, че задържаните трябва да бъдат освободени и трябва да има национален диалог". Това заяви Меркел на пресконференция в Дюселдорф.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обърна внимание днес в телефонен разговор с германския си колега Хайко Маас върху опитите отвън за дестабилизация на ситуацията в Беларус, предадоха ТАСС и БТА.

"В продължение на състоялия се в същия ден телефонен разговор на руския президент Владимир Путин с германския канцлер Ангела Меркел министрите обсъдиха последните събития в Беларус в контекста на състоялите се там президентски избори. Беше изразена надежда за нормализиране на обстановката възможно най-скоро.

От руска страна бе подчертана недопустимостта на каквато и да е външна намеса във вътрешнополитическите процеси. Обърнато бе внимание на Германия като държава, председателстваща Европейския съюз, върху предприеманите отвън опити за дестабилизация на ситуацията в тази братска за Русия страна", се казва в съобщението на руското външно министерство.