Меркел искала преговори Европа-Русия година преди войната

Нямах сили да прокарам тази идея, защото предстоеше да си тръгна, обяснява бившата канцлерка

Новини
18:21 - 24 Ноември 2022
1356
Меркел искала преговори Европа-Русия година преди войната

Бившата германска канцлера Ангела Меркел казва в интервю, публикувано днес в сп. "Шпигел",  цитирано от Българската телеграфна агенция, че година преди началото на войната в Украйна е искала да се проведат преговори между европейските страни и Владимир Путин, но в края на мандата си вече не е виждала никаква възможност да му повлияе, предаде Ройтерс.

През лятото на миналата година Меркел и френският президент Еманюел Макрон се готвели да настояват за независим формат на преговори с Путин в рамките на Европейския съвет.

"Аз обаче вече нямах силата да прокарам тази идея, защото в края на краищата всички знаеха, че освобождавам длъжността си през есента“, разказва бившата канцлерка.

Меркел, която се оттегли от политиката след 16 години начело на Германия, предаде властта на социалдемократа Олаф Шолц през декември.

Американският президент Джо Байдън се срещна с Путин през юни миналата година. Два месеца по-късно бившата германска лидерка, която отлично владее руски език, направи прощална визита в Москва. "Усещането беше много ясно: "Властта Ви в политиката вече е приключила". За Путин само властта има значение", разказва тя пред "Шпигел".

Въпреки това Меркел казва, че с оттеглянето ѝ е дошло "време на нов подход", тъй като нейното правителство не е успяло да постигне напредък не само по отношение на Украйна, но и също и по конфликтите в Молдова, Грузия, Сирия и Либия.