Меркел покани Борисов и Заев в Берлин

Много е важно да се разбирате, обърна се канцлерът на Германия към двамата премиери

Новини
14:53 - 10 Ноември 2020
2628
Меркел покани Борисов и Заев в Берлин

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се включи в пресконференцията на премиера Бойко Борисов и министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев след Срещата на върха на Берлинския процес чрез видеоконферентна връзка. 

Тази среща се проведе при много трудни обстоятелства. Имам представа къде сте, защото си спомням, когато аз бях в София, заяви тя.

Поздравявам ви за прогреса, който сте постигнали въпреки, че срещата се провежда в тези трудни времена, продължи Меркел. Тя подчерта, че общият пазар е изключително важен. А климатичните промени са едно от предизвикателствата, което стои пред нас, въпреки пандемията и изрази задоволството си, че Северна Македония и България са постигнали споразумение и около зелените политики.

Меркел покани двамата премиери в Берлин догодина и изрази надежда, че ще могат да се срещнат лятото.

Много е важно да се разбирате в името на бъдещето на региона, обърна се към двамата премиери Меркел.

Берлинският процес за Западните Балкани е политико-дипломатическа инициатива, лансирана лично от канцлера на Германия Ангела Меркел през август 2014 г. Участници в процеса са страните от Западните Балкани – Албания, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и Косово, както и държавите – Германия, Австрия, Франция, Италия, Хърватия, Словения, Великобритания, Полша, Гърция и България.

Замисълът на Берлинския процес е да допълва и подпомага процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани.

В тази среща ме обхвана носталгия, защото само преди една година в центъра на София по време на нашето председателство дойдоха всички лидери от Балканите, до един. Дойдохме, обединихме се и дадохме път на перспективата за Балканите като цяло, не само за западните. Защото всичките тези 3,3 млрд. евро плюс новите 9 млрд. евро, дават възможност за огромна инфраструктура на Западните Балкани и това, което всички сме мечтали - обединяване във всяка една сфера - културна, жп и т.н., коментира Борисов след срещата.

Изключително благодарен съм и доволен от колегите, че се съгласиха да подпишем Софийска декларация за зелен дневен ред на страните от Западните Балкани. Защото страните членки от ЕС имаме твърд план за 2050 г. - нула емисии. Така че им благодаря, че още отсега действат по европейски, мислейки за екологията. И другото е декларацията за регионален пазар. Също наша идея, също наша мечта - колкото може повече от населението на Балканите да бъде с много по-високи доходи и да го задържим в този регион, коментира още Борисов. И благодари на немския канцлер Ангела Меркел, че е поканила страната ни да участва в Берлинския процес.

На пресконференцията македонският премиер Зоран Заев пък подчерта, че тази година за първи път домакини на Берлинския процес са България, която е страна членка на ЕС, но и Северна Македония.

Тази среща се случва в много тежки времена на пандемия и всички сме изправени пред предизвикателството да защитаваме нашите граждани, както и да попречим на това да има големи икономически щети, обясни Заев. Подчерта, че една от основните цели на Берлинския процес е да продължи започнатите инициативите, сред които е регионалното споразумение за пътуване само с лични карти, продължаване на зелените инициативи и др. Разказа, че днес на срещата са обсъдили ключовите стратегии за развитието на региона - общ пазар и зеления дневен ред на Балканите.