Меркел призова германските граждани да се ваксинират срещу Covid-19

Новини
22:17 - 22 Юли 2021
2204
Меркел призова германските граждани да се ваксинират срещу Covid-19

На последната си лятна прескоференция като канцлер Ангела Меркел призова германските граждани да се ваксинират срещу Covid-19 и предупреди, че се очаква ново изостряне на пандемията.

"Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-свободни ще бъдем“, заяви Меркел пред журналистите в Берлин на традиционната си лятна пресконференция, която този път е и последната й в този формат.

Канцлерът предупреди, че се очаква влошаване на ситуацията и посочи стремглаво увеличаващият се брой на новозаразени през последните дни. "И онези, които досега се колебаеха, трябва да преосмислят позицията си", заяви Меркел.

"Всяка ваксина е една малка стъпка към пълна защита на всички ни", посочи тя. Меркел помоли и всички, които са убедени в ползата от ваксините, да се опитат да убедят в това и хората около себе си.

В същото време Меркел похвали ваксинационната кампания в Германия. В сравнение с другите страни Германия поддържа високо темпо на ваксиниране, заяви тя.

Меркел засегна и темата с наводненията. Тя помоли за общи усилия на цялата страна, за да се помогне на засегнатите региони да възстановят щетите. "За отстраняването на всичко причинено от наводненията ще ни е нужна издръжливост. Щетите са много тежки", предупреди тя.

Канцлерът призна, че Германия е направила пропуски по отношение на защитата от климатични промени. "За съжаление световната цел да намалим затоплянето до 2 градуса по Целзий не бе постигната в Германия в рамките на моето управление", призна тя. Меркел призова да се ускорят мерките и изрази разочарование от съпротивата срещу тях.