Меркел с последна реч в Бундестага: Ваксинирайте се!

Канцлерът обясни, че "никой не е бил морско свинче" при имунизациите

Новини
15:54 - 07 Септември 2021
2366
Меркел с последна реч в Бундестага: Ваксинирайте се!

Германският канцлер Ангела Меркел направи последното си изказване преди изборите на пленарно заседание на Бундестага, съобщиха немските медии. Местните телевизионни канали излъчваха заседанието на живо.

Речта на Меркел продължи 14 минути. Канцлерът говори за борбата с изменението на климата, за развитието на „зелената“ енергия, за противодействието на тероризма и киберпрестъпността, предаде Факти.

Тя се възползва от възможността отново да призове гражданите да се ваксинират срещу коронавирус. В речта си Меркел се разграничи от кандидата на СДП Шолц по темата за коронавируса. "Никой не е бил морско свинче при ваксинациите срещу COVID-19, нито Шолц, нито аз самата, никой, каза тя. "На всички беше поставена ваксина, която премина през всички необходими етапи на клинични тестове и одобрение."

В края на миналата седмица Шолц агитира в подкрепа на ваксинацията с думите: "50 милиона досега са били ваксинирани два пъти. Всички ние сме били морските свинчета за тези, които са чакали досега.“ За тези му думи към Шолц бяха отправени доста критики.

В края на речта си Меркел повдигна темата за вътрешната политика, която предизвика недоволство сред опозицията.

Тя подкрепи кандидата от ХДС/ХСС Армин Лашет, поради което беше принудена да отговори на неодобрителната реакция на депутатите.

"Съвсем не е без значение кой ще бъде в следващото правителство. Или това ще бъде правителство със социалдемократи и зелени, което има предвид подкрепата на левицата, или поне не изключва подобно развитие на събитията", заяви канцлерът. След като беше прекъсната от неодобрителни викове от зоната, където се намира фракцията на Лявата партия, Меркел отговори: „Просто казвам истината“. „Или правителството може да бъде на ХДС/ХСС с Армин Лашет, който да ни води в бъдещето от умерени и центристки позиции“, продължи канцлерът, връщайки се към речта си.

Крайната левица в Германия е готова да подкрепи правителство на социалдемократите

След това тя беше прекъсната за втори път, на което тя отговори по-емоционално: „От 30 години съм член на Бундестага и не знам къде другаде да обсъждаме такива неща, ако не тук - в сърцето на нашата демокрация ”.

Една от възможните бъдещи правителствени коалиции е на социалдемократите (СПД), Зелените и левицата. Меркел вече каза, че тя лично би била категорично против участието на левицата.

Тя критикува други партии за това , че не са казали това открито. Като цяло и СПД, и "зелените" заявиха, че редица искания на левицата са неприемливи за тях. Сред тях е излизането от НАТО и незабавното прекратяване на участието във всички военни операции.

Лашет е премиер на Северен Рейн-Вестфалия, провинцията с най-голямо население. В средата на юли имаше опустошително наводнение, оттогава рейтингите на Лашет, както и на политическия блок на ХДС/ХСС отбелязват спад. Според социологически проучвания 20% от населението са готови да гласуват за консервативния блок, а 25% за Социалдемократическата партия на Германия (СПД). Ако това разпределение на подкрепата продължи до изборите на 26 септември, тогава кандидатът на СПД Олаф Шолц ще стане канцлер.

Парламентарните избори ще се проведат в Германия на 26 септември. Според конституцията новият Бундестаг трябва да започне да функционира в рамките на 30 дни след гласуването. Мандатът на канцлера приключва точно с първото заседание на новия законодателен период, но само формално. Напускащият канцлер официално остава действащ, всъщност запазва всички правомощия. Това означава, че теоретично Меркел все още може да направи обръщение пред депутатите на следващото заседание на парламента.

Новият канцлер встъпва в длъжност, след като получи връчване на мандат от президента. Това се случва, след като партиите приключат коалиционните преговори. Преди четири години подобни преговори отнеха рекордните 172 дни.