Меркурий вече не е ретрограден

Следващият проблемен цикъл е от 8 юли до 1 август

Астро
17:15 - 28 Март 2019
3629
Меркурий вече не е ретрограден

Добрата новина – Меркурий отново „изправя” своя ход и тръгва напред, за да ни насърчи в деловите ни дейности.

Още в древността хората са забелязали, че планетите забавят своя път сред звездното небе, като че ли спират за момент, след това тръгват назад, обратно на естественото си движение през знаците на зодиака. След това идва момент, когато планетата отново забавя своя ход, спира за миг, след което отново тръгва директно. Когато една планета се движи назад, обратно на естественото си движение през зодиака, тя се нарича ретроградна. Разбира се, тези промени в движението на планетите са видими само от позицията на земния наблюдател, защото реално планетите се движат по своите орбити около Слънцето само в една посока.

В астрологията планетата Меркурий се свързва с творчеството и умствени способности. Меркурий е управляваща планета на подвижните знаци Близнаци и Дева.

Когато една планета е ретроградна, в астрологически смисъл се счита, че е в състояние на покой или спи. Ето защо докато Меркурий дреме, дейностите, които той урежда, не функционират добре, както ако планетата е активна. Затова в ретроградни периоди се очаква да настъпят хаос и неуредици.

Меркурий управлява всички видове комуникация и координация, включително слушане, говорене пред хора или по телефон, учене, четене, редактиране, проучване, договаряне, продажба и изкупуване, всички видове медии. Всички официални договори и споразумения, както и важни документи, като например книги ръкописи или курсови работи, договори, нотариални актове, договори, договори за наем, завещания и т.н. също са под влиянието на Меркурий.

Фазите на ретрограден Меркурий се считат за неподходящ момент за стартиране на нови начинания, дори ако те не са свързани със сферата на комуникациите. При ретрограден Меркурий не бива да се сключват договори и споразумения, дори да са прости устни уговорки, защото никой не може да предскаже накъде точно ще се завъртят нещата.

Меркурий обикновено е ретрограден три пъти годишно за период от по три седмици. Други два цикъла през 2019 г. са от 8 юли до 1 август и от 31 октомври до 20 ноември.