Меси: Баба ми постави началото на футболната ми кариера

Нещо за четене
17:30 - 26 Май 2021
5615
Меси: Баба ми постави началото на футболната ми кариера

Аржентинската звезда на Барселона Лионел Меси се прибра в родината си преди края на сезона в Ла Лига. Разбира се, с разрешението на старши треньора на каталунците Роналд Куман и даде обширно интервю за аржентинското издание "Ole".

Десетката на Барса и Аржентина говори по най-различни теми от първите си футболни спомени до това как е решил да си пусне брада. 

За първите си футболни спомени

На четири-пет години вече бях навсякъде с топката, още откакто проходих. Помня първите си мачове за Грандоли. Имам братя и по-големи братовчеди, винаги се събирахме да играем. Не помня първата ми топка, но винаги бях с нея. След това започнах да играя в клуба.

Веднъж в отбора на моя по-голям брат или братовчед се нуждаеха от играч и баба ми каза на треньора: “Вземи го в тима”. Той обаче отвърна: “Не, как да го взема? Виж колко е малък, ти си луда, той ще се нарани”. Баба ми обаче продължаваше да настоява.

Явно когато са ме пуснали да играя, съм направил някакви неща. Тогава баба ми се върнала и казала на треньора: “Купи му бутонки, а аз ще го водя на тренировки всяка седмица”. Така започна всичко, беше невероятно време.

Пристигането в Барселона

Истината е, че да взема това решение беше трудно, но същевременно бързо направих своя избор. Нямах никакви колебания, дори не се замислих. Беше тежко, защото, когато пристигнах, не можех да играя заради някакви документи. След това започнах да играя, но се контузих. Почти една година не можех да играя. Тренирах, но не беше същото. После имах късмет, защото оттам нататък всичко се случи много бързо.

Маската на Карлес Пуйол

Бях при юношите и мисля, че тогава бях на 14-15 години. Един уикенд, в мач срещу Еспаньол, ме удариха с лакът и получих фрактура на скулата. На следващия уикенд имахме финал за Купата на Каталуня, която тогава все още се играеше и не знам дали и сега се провежда. За тази възраст това си беше много важен турнир. На Карлес Пуйол му се беше случило същото и беше играл с маска. Накараха ме да си я сложа и да играя с нея. Тренирах така няколко пъти. Влязох в игра и след 5 минути беше невъзможно - маската ми беше прекалено голяма и се движеше на всички страни. Затова я захвърлих.

Поиграх малко, мисля, че вкарах два гола, и спечелихме с 3:0. Мен ме смениха в 30-ата минута. Моят старец викаше по треньора, че не трябва да играя без маска и че се налага да ме сменят.

Накрая така и стана. Аз обаче тогава не си давах сметка каква беше опасността и какво можеше да ми стане. Аз исках да играя, каквото и да се случи. Тогава маската ме дразнеше и не виждах топката. Махнах я и продължих да си играя.

За синовете си

Имам късмета да бъда с тях на практика цял ден. Мога да ги водя на училище, да ги взимам оттам, да ги водя на футбол или други дейности. Това ми харесва. Най-много се наслаждавам на това да се събуждам и да закусвам с тях. Въпреки че понякога ти се иска да ги убиеш (смее се).

Трудността да бъде Меси

Най-трудно е, когато трябва да излизам навън. Искаш да си вървиш незабелязан и да можеш да бъдеш на място, където има много хора или в търговски център, което е по-трудно. Случва се да те разпознаят и да ти поискат снимка или нещо друго. Има моменти, в които човек иска да живее без това напрежение.

Понякога полудяваш, защото не искаш да срещаш никого. Хората искат от теб снимка или автограф, а ти не желаеш да знаеш нищо.

На Тиаго не му харесва да го разпознават. Той е срамежлив и трудно приема това. При Матео е точно обратното - въобще не му пука дали го разпознават, или ако му кажат това-онова. На Тиаго тези неща му влияят и му е по-трудно. Те двамата обаче вече разбират каква е ситуацията.

За съжаленията

Съжалявам, че като по-млад не исках фланелките от играчите, които срещах като хлапе. Например, Роналдо и Роберто Карлош, срещу които съм играл и сега ми се иска да имах техните фланелки.

За спечелената Купа на Краля през този сезон

Истината е, че тази Купа на краля беше специална заради периода, в който бяхме. Последните няколко години не бяха добри за клуба заради различни резултати и липсата на трофеи. Тъй като съставът е много млад и с много нови играчи, тази купа беше повратна точка за съблекалнята и е много важна.

За брадата си

Дълго време се бръснех, защото бях рекламно лице на Gillette и ми казваха да се бръсна възможно най-често. След това казах, че няма да се бръсна повече. На Копа Америка 2016 имаше много хора с бради, пуснах си и аз и реших да я оставя. Така ме обхвана манията или да имам брада, или да си оставя косата дълга.