Меси донесе на ПСЖ невероятни приходи

Новини
11:52 - 23 Септември 2022
1700
Меси донесе на ПСЖ невероятни приходи

В първата си година в ПСЖ Лионел Меси е бил много по-полезен на новия си клуб извън терена. 35-годишният аржентинец напусна Барселона миналото лято, след като каталунците не успяха да удължат договора му заради финансовите си проблеми.

Пари Сен Жермен бе големият печеливш в случая, защото си осигури услугите на седемкратния носител на Златната топка.

Определено първият сезон на Меси в Париж не мина по мед и масло. Нападателят и ПСЖ спечелиха Лига 1, но в Шампионска лига се провалиха. Лео допринесе едва с 11 гола във всички турнири.

Неслучайно една от големите звезди във френския тим беше остро критикувана, защото не можа бързи да се адаптира към новата среда, в която се озова.

Финансовите облаги за ПСЖ от трансфера на Меси обаче са огромни. Според Marca клубът е спечелил почти 700 милиона евро от пристигането на Лионел Меси. Само неговият трансфер довел до 10 нови спонсора.

Други сериозни приходи дошли от продажбата на фланелки. 60% от продадените фланелки в клубния магазин са с името на Меси ПСЖ е продал над един милион фланелки – всяка на цена между 79 и 140 паунда.

Маркетинговият директор на ПСЖ Марк Армстронг призна, че клубът не може да отговори на огромното търсене.

„Търсенето на фланелки се повиши с 30-40%, но заради доставките не можем да отговорим. Много хора си мислят, че подобни трансфери се избиват с продажбата на фланелки, но не е точно така, защото трудно се осигурява изработването и доставките им. Не можеш да произведеш кой знае колко повече фланелки“.

Освен финансово Меси моментално вдигна репутацията и имиджа на ПСЖ. За кратко време клубът израсна с социалните мрежи с общо над 15 милиона нови последователи.

Меси набира скорост и се завръща във форма и може да докара още по-големи приходи на парижани през новия сезон.