Меси изпорти дузпа срещу Реал, Мбапе спаси ПСЖ в добавеното време

Парижани спечелиха с 1:0 преди реванша между двата отбора в Мадрид

Спорт
06:54 - 16 Февруари 2022
2993
Меси изпорти дузпа срещу Реал, Мбапе спаси ПСЖ в добавеното време

Пари Сен Жермен победи Реал Мадрид с 1:0 в първи осминафинален сблъсък между двата отбора в Шампионската лига. На "Парк де Пренс" домакините доминираха тотално срещу "кралския клуб", но успяха да стигнат до успеха и съответно да вземат аванс преди реванша едва в последната минута на добавеното време, когато точен след страхотен индивидуален рейд бе Килиан Мбапе.

Преди това, в 62-ата минута Линоел Меси видя как направилият много силен мач вратар на гостите Тибо Куртоа спаси удара му от дузпа. По този начин сблъсъкът между двата отбора остава непредвидим, като реваншът на "Сантиаго Бернабеу" ще бъде на 9 март.

Домакините стартираха по-добре срещата и в 5-ата минута Килиан Мбапе проби през Дани Карвахал по лявото крило и центрира остро, но удар от упор на Анхел ди Мария мина високо над вратата.

В 18-ата минута Лео Меси с дълъг пас изведе Мбапе зад защитата. Французинът се пребори с Карвахал и стреля от няколко метра, но Тибо Куртоа се намеси страхотно.

Натискът на парижани продължи и в 23-ата минута стражът на Реал отново трябваше да се намесва след удар от разстояние на Нуно Мендеш.

До края на полувремето играта бе по-равностойна, но нито „кралския клуб“, нито ПСЖ успяха да създадат някакви по-сериозни опасности пред двете врати и така логично се оттеглиха на почивката при резултат 0:0.

Тимът на Маурисио Почетино започна вихрено второто полувреме и в 49-ата минута Ашраф Хакими получи подаване на границата на наказателното поле. Десният бек с едно докосване пусна към Мбапе, който се беше вклинил между централните защитници на Реал. Нападателят с първото си докосване си поведе топката, а с второто стреля, но Куртоа направи ново фамозно спасяване.

Страхотното представяне на Мбапе продължи и в 60-ата минута той за пореден път се справи с Дани Карвахал. Този път, обаче, испанецът го фаулира и съдията Даниеле Орсато посочи бялата точка. С изпълнението се нагърби Лионел Меси, но ударът му по земя в лявата част на вратата бе спасен от вездесъщия Куртоа.

Петнадесет минути преди края на редовното време влезлият като резерва Неймар спечели пряк свободен удар на двайсетина метра от вратата на Куртоа, но шутът на Меси мина покрай десния страничен стълб.

В 87-ата минута една атака на домакините завърши с подаване към Неймар на десния фланг. Бразилецът опита да прехвърли Куртоа, но топката мина над вратата.

Усилията на домакините дадоха резултат в третата минута на добавеното време. Тогава Неймар подаде към Килиан Мбапе, който бе на лявото крило. Младият нападател овладя топката и успя да нахлуе в наказателното поле, преминавайки между Едер Милитао и Лукас Васкес. Последва удар по земя в близкия ъгъл, който бе неспасяем за Куртоа - 1:0. По този начин ПСЖ взе минимален аванс срещу Реал преди реванша в Мадрид.