Меси поставил 11 условия, за да остане в Барселона

Спорт
13:28 - 21 Септември 2022
2955
Меси поставил 11 условия, за да остане в Барселона

Лионел Меси напусна Барселона през лятото на 2021 година и сложи край на успешната си кариера като футболист на каталунците. Историята обаче можеше да бъде различна, ако през 2020-та той бе подписал нов договор.

Вестник "Ел Мундо" публикува съдържанието на серия съобщения между Хорхе Меси (бащата на Меси), неговите адвокати, бившия президент Хосеп Мария Бартомеу и борда на директорите на Барса относно исканията за удължаване на договора му.

Въздействието на пандемията от коронавирус засегна икономически Барселона, от от клуба бяха наясно, че трябва да се заемат с подновяването на договора на аржентинеца и на 4 май президентът Бартомеу е изпратил първото предложение до бащата на Меси.

В него се уточнява, че предложението е за подновяване за още една година с клауза, която позволява автоматично подновяване, ако Меси не реши друго преди 30 април. Също така от клуба се приели искането за частна ложа на „Камп Ноу“ и частен самолет за цялото семейство, който да ги откара в Аржентина по време на коледните празници.

Седмица по-късно, на 11 юни, адвокатът Хорхе Пекур изпраща ново съобщение до Бартомеу, главният изпълнителен директор Оскар Грау и юриста Роман Гомес-Понти с 11-те условия, които Меси поставя на Барселона, за да подпише нов договор.

Ето ги и тях:

1. Договор до 2023 с възможност за едностранно удължаване от страна на Лео Меси

2. Намаление с 20% от заплатата на 2020/2021 (заради пандемията), но възстановяване на 10% със заплатата през следващия сезон, а другите 10% възстановени през сезон 2022/23, като бъде начислена 3% годишна лихва

3. Бонусите за лоялност се събират/изплащат с лихва

4. Частни ложи за семействата на Меси и Луис Суарес

5. Частен самолет за цялото семейство до Аржентина.

6. Плащане на сумите отложени от сезон 2020/21 при прекратяване на договора, плюс лихви.

7. Бонус от 10 млн. евро при подписване на договора

8. Увеличение на възнаграждението при увеличение на данъчната ставка

9. Премахване на клаузата за предсрочно прекратяване и вписване на нова от 10 000 евро

10. Подновяване на договора на Пепе Коста (бодигардът на Меси)

11. Изплащане на комисионните на Родриго Меси

След няколко дни президентът Бартомеу е отказал да намали клаузата за предсрочно прекратяване на договора на Меси, а също така е отказал да се съгласи с клаузата за бонус от 10 млн. евро бонус при подпис.

Така семейството на Меси не е харесало последното предложение и го е отхвърлило, което доведе до края преговорите за нов договор.

В крайна сметка аржентинецът остана още един сезон в Барселона и премина в ПСЖ.