Местят плувните дисциплини от Сена?

Спорт
16:36 - 05 Юли 2024
2115
Местят плувните дисциплини от Сена?

Плувният маратон на Олимпийските игри в Париж може да се проведе извън френската столица, ако река Сена не е годна за плуване, заявиха организаторите.

"Правилата на Международната федерация по триатлон позволяват събитието да премине в дуатлон. Въпреки това, за да гарантираме, че плувният маратон ще се проведе и след като възможностите ни за отлагане на датата са изчерпани, решихме да имаме резервен вариант с Вер-сюр-Марн", заявиха говорители на Париж 2024 пред агенцията.

"Последната дестинация ще приеме състезанията по гребане и кану-каяк, като има всичко необходимо да бъде домакин и на плуването", добавиха те. Качеството на водата на река Сена се подобри, показват данните три седмици преди началото на Игрите.

Последните изследвания показват, че концентрацията на ентерококи и Е-коки са били под изискваните норми в шест от девет дни между 24 юни и 2 юли. Нивото зависи от дъждовете, температутерата на водата и други фактори. С хубавото време в Париж се очаква качеството на водата на Сена да остане добро.

Френската столица работи за пречистването на Сена, за да може хората да плуват в реката отново, както е било по време на Олимпийските игри в града през 1900 година.

Кметът на Париж Ан Идалго, която е лице на кампанията за почистване на Сена, отложи плуването си в реката миналия месец заради незадоволителното качество на водата. Тя заяви, че това може да се случи след втория тур на изборите във Франция, който ще се състои тази неделя.