Meta се смили над профилите на Тръмп в социалните мрежи

Компанията твърди, че премахва някои ограничения, за да могат двамата кандидати да имат еднаква възможност за изразяване

Новини
14:01 - 13 Юли 2024
1631
Meta се смили над профилите на Тръмп в социалните мрежи

Компанията майка на Facebook – Meta Platforms, премахна редица ограничения върху акаунтите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, заявявайки, че иска да осигури на кандидатите равен достъп до политическо изразяване преди изборите през 2024 г., пише Bloomberg.

Акаунтите на Тръмп във Facebook и Instagram бяха спрени преди две години след довелия до смъртни случаи бунт в Капитолия, проведен от поддръжници на Тръмп на 6 януари 2021 г. Когато Meta върна политика в мрежата си през февруари 2023 г., компанията също така каза, че Тръмп е изправен пред „по-големи наказания за повторни нарушения“, което означава, че може да бъде блокиран за „между един месец и две години“ за всяко следващо нарушение на правилата. Промяната, обявена в петък, означава, че заплахата от по-сурово наказание вече е премахната.

„Вярваме, че американският народ трябва да може да чуе от номинираните за президент на еднаква база“, пише Meta в блога си. „В резултат на това бившият президент Тръмп, в ролята си на номиниран от Републиканската партия, повече няма да е обект на засилени мерки за отстраняване“. Тръмп все пак ще трябва да се съобразява с правилата на Meta.

Очаква се Тръмп да бъде официално обявен за републикански кандидат за президент на конгреса на партията следващата седмица. Премахването на ограниченията беше съобщено по-рано от Axios.