Метеорит удря жена, докато спи

Смята се за единствения документиран подобен случай

Мистика
23:54 - 06 Октомври 2022
4251
Метеорит удря жена, докато спи

В света има само един-единствен потвърден случай на ударен от астероид човек. Историята започва в ранния следобед на 30 ноември 1954 г., когато Ан Ходжис дреме на кушетката в малкия си дом в неизвестното градче Оук Гроув, близо до Силакога, Алабама. Метеорит с размерите на грейпфрут влетял през покрива, ударил дървеното й радио, разбивайки го на трески, откъдето отскочил и ударил Ан по хълбока. Единствената контузия на Ан Ходжис е грозно изглеждащ оток. Тази странна история е документирана във финансираните от НАСА научни доклади.

Историята на Ан веднага е свързана със съобщенията на местни жители от същия ден за ярка червена светлина, раздрала небето. В разгара на Студената война и параноята, свързана с геополитическата ситуация, много хора помислили, че светлината е от ракета или самолет.

Историята за метеорита, станал известен като Метеорита от Силакога, не свършва тук, както съобщава местния вестник Декатур Дейли през 2006. Фермер – късметлия на име Юлиус Кемпис МакКини се натъкнал на друг фрагмент от метеорита, докато събирал дърва за огрев на няколко мили от мястото на първата случка. Той успял да продаде своята находка на адвокат, който купувал от името на Института Смитсониан във Вашингтон.

Ан Ходжис не била така щастливка с нейното парче. Ожесточена съдебна битка се разгоряла за собствеността върху парчето космическа скала, което било станало толкова известно и привличало любопитство и медийно внимание. Собственичката, отдала къщата под наем на Ан, и правителствени чиновници също искали да сложат ръка на известния скъпоценен метеорит.

2 години по-късно, чак след като на Ходжис й било омръзнало да се занимава с любопитните туристи и след кратък престой в ръцете на ВВС на САЩ, камъкът бил дарен на Музея за национална история на Алабама през 1956 г., където се намира и до днес в компанията още 2000 други метеорити.

Това не е единственото нараняване от метеорит, за което е съобщавано. По-рано същата година се твърдяло, че индианец е бил убит от космическа скала, която оставила дупка в земята. НАСА обаче отхвърлила твърдението с аргумента, че размерът на кратера не съвпада с описанието.

Съществува и прочутата история за Метеорита от Накхла, за който градските легенди разправят, че направо изпарил едно куче, когато паднал през 1911 г. Това е спорна история, за разлика от официално документирания случай с Ан Ходжис.