Метилов спирт уби 30 души в Русия

В Свредловска област разследват контрабанда на алкохол

Топ
12:09 - 26 Октомври 2021
2706
Метилов спирт уби 30 души в Русия

30 души починаха след отравяне с метилов спирт в Свредловска област, съобщи във вторник ТАСС. По случая е образувано наказателно дело, като всички силови структури в района са мобилизирани за откриване на канала за контрабанда на фалшив алкохол.

Това е вторият подобен случай в Русия в рамките на един месец. В средата на октомври фалшив алкохол стана причина за смъртта на 34-ма души в Оребмургска област. Общо пострадалите от ментето са 67. 24 от тях са хоспитализирани, 11 са в задоволително състояние, шест от тях се подготвят за изписване, двама са в средно тежко състояние, а седем - в тежко състояние, четирима са на механична вентилация. Девет души получават амбулаторно лечение. Според вицегубернатора и министър на здравеопазването на региона Татяна Савинова, повечето от приетите пациенти, включително и най-тежките, са дошли от град Орск. Тя отбеляза, че половината от жетвите на фалшивия алкохол са починали още преди да получат медицинска помощ. Причина за смъртта им е станала отравяне с метанол.

Сред пострадалите от ментето повечето са мъже, а 65% от всички жертви са в трудоспособна възраст. По случая с масовото отравяне е образувано наказателно дело, като вече са арестувани 9-ма заподозрени в доставката на отровния алкохол.