Международната федерация разследва шашмите в шахмата

ФИДЕ излезе с изявление за възможната измама на 19-годишния американски шахматист Ханс Ниман

Спорт
12:55 - 30 Септември 2022
2337
Международната федерация разследва шашмите в шахмата

Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) излезе с изявление за започване на разследване за възможна измама на 19-годишния американски шахматист Ханс Ниман в партия с норвежеца Магнус Карлсен.

След последните събития в спора Карлсен-Ниман, Комисията за честна игра на FIDE (FPL) реши да създаде комисия за разследване. Тримата членове на панела ще формират тази група, която ще има възможност да търси съвети и от външни експерти, когато е необходим анализ.

Целта на разследването ще бъде двойна: да провери твърденията на световния шампион за предполагаема измама от Ниман и собствените твърдения на Ханс за измама в онлайн мачове.

Председателят на комисията Саломеа Заксайте заяви, че са готови да проучат обстоятелствата, да съберат и анализират всички налични данни и доказателства и да установят фактите и твърденията, които са били оповестени. Панелът ще осигури справедливо решение, като защити правата и на двете страни по време на разследването.

Светът на шаха е разтърсен от три седмици насам от противоречието между двамата състезатели,

след като 31-годишният петкратен световен шампион се отказа от турнира Синкфийлд Къп след поражение от 19-годишния Ниман. Миналата седмица внезапното оттегляне на норвежеца от мач срещу американеца в онлайн надпреварата Джулиъс Бер Дженерейшън Къп повдигна отново фурора.

Преди дни популярен порносайт предложи на Ханс Ниман един милион долара, за да предава на живо негова шахматна партия напълно гол, пише Дейли Стар.

Предложението трябва да помогне на американеца да докаже, че не си е служил с измама, когато победи световния шампион Магнус Карлсен на Grand Chess Tour в Сейнт Луис в началото на септември.

В шахматните среди Ниман е заподозрян, че е използвал вибриращи анални топчета, които му подсказвали ходове, измислени от изкуствен интелект за сензационната победа над норвежеца