МФ: Годината завърши с над 1,347 млрд. лева дефицит

Въпреки високата инфлация постъпленията от ДДС и акциз са по-ниски от планираните

20:28 - 31 Януари 2023
1993
МФ: Годината завърши с над 1,347 млрд. лева дефицит

Хазната завърши годината с дефицит от над 1 милиард и 347 милиона лева на касова основа, сочат данните на Министерството на финансите.

Според европейската методология това прави около 2,9% от брутния вътрешен продукт, с което страната ни покрива този критерий за присъединяване към еврозоната.

Според финансовото министерство постигнатият бюджетен дефицит според европейската методология дава "стабилна перспектива" за оценката за конвергенция в доклада на ЕК и ЕЦБ в хода на процеса на присъединяване на България към еврозоната.

Прави впечатление, че въпреки високата инфлация постъпленията от ДДС и акциз са по-ниски от планираните и се доближават до предложеното от министерството ниво през юни, когато започна работата по актуализацията на бюджета за миналата година.

След това обаче депутатите увеличиха предложеното ниво със 760 милиона лева, което целеше да обезпечи допълнително заложените разходи.

Постъпленията от акцизи също са по-ниски, тъй като така и не се стигна до ръст на акциза при тютюневите изделия.

Във фискалния резерв към края на годината има 13,4 млрд. лв.

Първите прогнози за януари са за месечен излишък от 470 милиона лева, което е наполовина по-малко спрямо постигнатото януари миналата година.