МИ-6 може да свали Путин

Хората му ще бъдат покупени, твърди британската преса

Новини
13:37 - 09 Юли 2023
9774
МИ-6 може да свали Путин

Британското разузнаване MI6 може да се опитва да свали от власт руския президент Владимир Путин, като подкупи неговия вътрешен кръг с пари, яхти, златни ролекси, билети за Уимбълдън и места за деца в Итън Колидж, тръби британският таблоид "Сън".

След бунта на бизнесмена Евгений Пригожин влиянието на диктатора се пропука. Вътрешният кръг, елитите и военното ръководство могат да се възползват от това и да се опитат да го свалят, а британските разузнавачи могат да допринесат за това.

Няколко експерти смятат, че подобен сценарий може да се разиграе от ръцете на руснаците, предлагайки подкрепа, сигурност или дори подкупи.

Според професора от Бъкингамския университет Антъни Глийс това е по-добре от директна ликвидация, тъй като в този случай руският президент ще бъде съден в Хага, а британската следа няма да бъде открита, тъй като всичко ще бъде направено от ръцете на сътрудниците на шефа на Кремъл.

Според него шефът на MI6 Ричард Мур ще ръководи събитията.

„Мисля, че той ще твърди, че най-добрият начин за отстраняване на Путин би бил да се подкрепи бунт срещу него“, каза експертът.

Експертът отбеляза, че британските разузнавателни служби имат достатъчно сценарии за "черна дипломация" и Путин може да не доживее 71-ия си рожден ден.

"Тези неща се случват много бързо. Мисля, че Путин е студен, твърд убиец с деменция, който ще се опита да заплашва и убива от всеки ъгъл, зад който се крие", каза той.

Може би ще избяга в Куба или ще тегли пари в брой от офшорни компании на Вирджинските острови, предполага експертът.

„На Путин не му остава много време, идеалният сценарий би бил той да бъде отстранен от власт и да умре за кратко време“, каза той.

Журналистите откроиха четирима от най-близкото обкръжение на Путин: министър-председателя Михаил Мишустин, секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, председателя на ФСБ Александър Бортников и директора на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин.

Путин загуби монопола си върху властта поради вътрешна нестабилност. Това съобщи на 29 юни върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.