Мицотакис: Гърция и Европа подкрепят Украйна

Новини
22:07 - 06 Март 2024
2126
Мицотакис: Гърция и Европа подкрепят Украйна

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис днес посети Одеса, където се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски.

В началото гръцкият премиер посети пристанището на града, където беше посрещнат от украинския президент, и се информира за функционирането на коридора за износ на зърно през Черно море и Дунав.

После Кириакос Мицотакис проведе среща на четири очи със Зеленски в административната сграда на пристанище Одеса. След това се проведоха разговори с участието на делегациите на двете страни.

По време на разговорите гръцкият премиер отново потвърди продължаващата подкрепа на Гърция за Украйна, както за евроатлантическата перспектива на страната.

Мицотакис отбеляза волята на Гърция да допринесе за възстановяването на Украйна с акцент върху Одеса – град с особено историческо и културно значение за Гърция.

Според информациите двамата са разгледали също други сфери на сътрудничество като енергетиката, в която Гърция играе важна роля за функционирането на Южния коридор за снабдяване на Европа и развива вертикалния свързващ коридор за по-доброто задоволяване на нуждите на Балканите и Източна Европа.

Веднага след това двамата лидери посетиха жилищния комплекс, който беше ударен преди няколко дни и където загинаха 12 цивилни граждани, включително пет деца. Там те поднесоха цветя на паметника, посветен на жертвите.

Гръцкият премиер посети и музея на гръцката революционна организация „Филики етерия“, който се намира в дома на гръцкия национален благодетел Григориос Мараслис, и поднесе венец на паметника на основателите на организацията. Там Мицотакис разговаря и с представители на гръцката общност в града.

Той са спря на трагедията, сполетяла гръцката общност в Мариупол. „Цяла Европа подкрепя борбата на Украйна за свобода и независимост. И Гърция, разбира се, не може да отсъства от тези усилия“, заяви гръцкият премиер.