Мицотакис обеща забогатяване на гърците, те протестираха под прозорците му

Гръцкият премиер представи икономическия план на страната, според който пенсиите ще бъдат увеличени с 2,5%, а минималната работна заплата постепенно ще се вдигне с 14% до 2027 г.

Новини
12:19 - 08 Септември 2024
863
Мицотакис обеща забогатяване на гърците, те протестираха под прозорците му

Премиерът на Гърция държа голяма реч за икономическото развитие на страната. Кириакос Мицотакис отиде на търговския панаир в Солун, за да представи икономическия си план.

Докато вървеше презентацията, хиляди протестираха по улиците на града срещу високата цена на живота. Мицотакис обеща, че пенсиите ще бъдат увеличени с 2,5%. Минималната работна заплата постепенно ще се вдигне с 14% до 2027 г. Тези обещания идват на фона на спад на покупателната способност на гърците. Цените са високи, а доходите не могат да се сравняват с тези в Западна Европа.

Гърците имат едва 64% от покупателната способност на средния европеец. Те са на 26-о място в Европейския съюз, като зад тях е само България.

„Нуждата от фискална дисциплина ме задължава да не се появя тук с торба пълна с безотговорни подаяния. Вместо това, направих само полезни и ефективни предложения. Това е особено важно, като имаме предвид, че осем държави, включително големи икономики като Франция и Италия, вече са под наблюдение от Европейската комисия за прекалено големи харчове. Няма да позволя Гърция да влезе в тази група“, заяви премиерът. 

"Като всяка година премиерът идва тук, за да обяви колко добре сме се справили и да ни извести за новите мерки за икономии. А ние трябва да работим още и още часове“, посочи 24-годишният студент Ангелос.