Мика Зайкова люта: Асен Василев не разбира от бюджетиране

Дори за удължаване на бюджета не остана време, кахъри се икономистът

Новини
08:45 - 07 Юни 2023
5107
Мика Зайкова люта: Асен Василев не разбира от бюджетиране

Докато се сформираше правителството, си задавах няколко въпроса. Първо - Христо Иванов каза, че в името на народа са направили някакъв страхотен компромис, за да може да има правителство. И си зададох въпроса - не можеше ли да направи този страхотен компромис в първия мандат?

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria икономистът и бивш депутат Мика Зайкова.

Зададох си и втори въпрос, слушайки акад. Денков - къде са жертвите, които са направили за народа и държавата в техните приоритети? Не чух нищо за неравенствата, за бедността, за доходите, за инфлацията, за развитието на образованието, за здравеопазването… Хубаво е да влезем в Шенген и еврозоната, но не през задната врата, а като достойни членове на тези структури.

Г-н Асен Василев не разбира от бюджетиране. Той трябва да го направи с екип и пак няма да го направи за 2 седмици.

Но къде е тоя екип, нали ще уволнява от директорите на дирекции до горе? Василев май не знае, че хората в МФ са много изплашени. Хората слушат записи и това беше много грозно. А той самият не разполага с такъв екип. Ако той е най-знаещият там, горко на тоя бюджет.

До 10 юни няма да има приет бюджет. Дори за удължаване на бюджета не остана време,

защото до края на седмицата остават 3 работни дни. Ако в понеделник, който е 12-и, а не 10-и това не е факт нещата стават много-много страшни.

Притеснявам се, че икономиката ще бъде декапитализирана. Първо ще се посегне на капиталовите разходи. При положение, че у нас инвеститорите не са бол, за да има ръст трябва да има ръст на добавената стойност. Нова техника и технология, подплатена с подходящ човешки капитал. Нито една световна финансова институция не ни дава ръст над 1-1,3%.