Мико Кузманов стартира с победа на "Ролан Гарос"

Спорт
16:04 - 16 Май 2022
1792
Мико Кузманов стартира с победа на "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов започна с убедителна победа участието си в квалификациите на „Ролан Гарос". Българинът се наложи със 7:5, 6:3 над швейцареца Марк-Андреа Хюслер. Срещата продължи 93 минути.

Хюслер е №121 в световната ранглиста и през април спечели два турнира на клей от сериите „Чалънджър". Точно преди година Кузманов пък дебютира в турнирите от Големия Шлем на кортовете в Париж.

Кузманов и Хюслер не стигнаха до точки за пробив в първите 11 гейма. При 6:5 Мико все пак успя да пробие от третата си възможност в гейма и да спечели първия сет.

При 1:0 във втората част Кузманов имаше четири точки за пробив, но не успя да се възползва. Българинът стигна до решителен пробив за 5-3, а след това затвори мача на собствен сервис от втория си мачбол.

Кузманов игра солидно и допусна само 5 непредизвикани грешки в двубоя срещу 22 на противника. С успеха той си осигури 20 хиляди евро, а следващият му съперник в пресявките ще бъде 20-годишният Флавио Коболи (Италия), 153-и в класацията на АТП. Двамата не са се срещали досега.

При жените Виктория Томова и Изабела Шиникова ще изиграят първите си срещи в пресявките утре.

Първата ни ракета Томова ще се изправи срещу британката Кейти Суон, срещу която има две победи. В момента Суон е под номер 212 в световната ранглиста. При успех българката ще срещне рускиня във втория кръг – победителката от мача между Варвара Флинк и Марина Мелникова.

"Ролан Гарос" е единственият турнир от Големи шлем, на който Томова не е участвала в основната схема. Най-доброто й постижение е достигането до втория квалификационен кръг през 2018-а и през 2021 година.

Жребият отреди Изабелла Шиникова да има за съперничка в първия квалификационен кръг рускинята Виталия Дятченко (№15 в схемата).