Миков: Ще излъчат кабинет след "родилни мъки"

Беше наречено джентълменско споразумение, аз смятам, че става въпрос за същинско споразумение между еднородови, едновидови политически сили, каза бившият председател на парламента от БСП

Новини
18:43 - 23 Април 2023
2418
Миков: Ще излъчат кабинет след "родилни мъки"

Според бившия председател на парламента и лидер на БСП - Михаил Миков 49-ият парламент по-скоро ще излъчи редовен кабинет, но след „родилни мъки”. „Представям си го с етикет „експертно”, „национална отговорност”, „на спасението”. Това ще бъде формулата, чрез която да се направи опит онези тежки думи и междуличностни отношения в последните година-две да бъдат позагърбени”, заяви той по НОВА.

Миков коментира споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротационното председателство на Народното събрание и някои комисии в парламента:

„Беше наречено като джентълменско, аз смятам, че става въпрос същинско споразумение между еднородови, едновидови политически сили с еднакви външнополитически и вътрешнополитически приоритети”.  По думите му едно мнозинство може да се нарече и маскира всякак.

Според бившия председател на НС няма „надиграване” между президента Румен Радев и партиите. Миков посочи, че е нормално консултациите да се провеждат по няколко на ден, а не по една.

„Партиите не е нужно да се разбират с главния прокурор. Трябва да прокарват някаква ясна политика. Има риск тази фрустрация по темата с главния прокурор да доведе до едно разминаване с разбирането за разделението на властите. Все повече политици говорят за контрол. Абсурдно е да се контролира независима власт. Не съм виждал закона на Крум Зарков, но мисля, че той е продължение на една линия, на една продължаваща война с главния прокурор. Тази фиксация кара много хора да си мислят, че става въпрос за обикновена смяна на персонажите”. Така бившият лидер на БСП коментира темата с евентуалното разследване на Иван Гешев.