Милан представи плана за новия стадион

Спорт
14:08 - 29 Септември 2023
2570
Милан представи плана за новия стадион

Милан представи официално проекта си за нов стадион пред общинския съвет на миланското предградие Сан Донато, където ще бъде построено съоръжението.

Бъдещият стадион ще има капацитет от около 70 хиляди зрители и ще се използва само от Милан. От клуба обявиха, че целта им е да изградят иновативно, устойчиво и многофункционално съоръжение.

Проектът, който ще стане ясен на по-късен етап, ще бъде изготвен от популярното архитектурно бюро MANICA, а проектът е поверен на CAA ICON. Намерението на клуба е да има най-устойчивия стадион в Италия, който да бъде сред водещите в това отношение в Европа.

Затова се предвижда използването на енергоспестяващи мерки, възобновяеми енергийни източници и система за рециклиране на водата. Ще се помисли и за достъпа на фенове със специални нужди, като за комфорта на всички привърженици седалките ще бъдат по-широки, а трибуните – близо до терена. На стадиона ще има и разнообразни възможности за храна и напитки. Около него ще бъдат изградени клубен музей, магазин и офиси, както и хотел и ресторанти.

В изявлението на клуба не се посочват ключови дати за проекта, но според местните медии строителството на новия стадион ще започне в края на 2025 г., а откриването му е планирано за 2028 или най-късно 2029 г.