Милена Стойчева: Следващата година да увеличим капацитета за иновации в предприятията

Ще работим активно с всички общини за инвестиции в тях, заяви министърът на иновациите и растежа

Новини
18:08 - 23 Ноември 2023
2123
Милена Стойчева: Следващата година да увеличим капацитета за иновации в предприятията

Министерството на иновациите и растежа ще работи активно с всички общини в посока привличане на инвеститори. Имаме идея да направим среща с всички кметове, за да улесним процеса.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на събитието - "Общините - перспектива 2027".

Целта е срещата да даде възможност на кметовете, много от тях новоизбрани, да се ориентират по отношение на това с какво могат да са им полезни изпълнителната власт и бизнесът при развитието на общините.

Министър Стойчева призова общините да бъдат активни и да определят целите си по отношение на стратегическите инвестиции. В тази връзка министърът напомни, че предстои да бъде гласуван и новият Закон за насърчаване на инвестициите.

„В него се предвиждат най-съвременни мерки, прозрачност, форма на увеличаване на държавната помощ и различни финансови и нефинансови механизми за насърчаване на инвеститорите.

Процедурите от гледна точка на административна тежест и обработка на документите са усъвършенствани и оптимизирани. Синхронизацията с общините може да доведе до привличане на ключови стратегически инвеститори", каза тя.

Министър Стойчева посочи, че в момента има значителен интерес към България от чуждестранни инвеститори. Министърът на иновациите и растежа посочи, че от началото на годината досега е отчетен рекорден брой за последните десет години на привлечени преки чуждестранни инвестиции, които са в размер на 3,2 млрд. лв.

Тя заяви още, че министерството е стартирало процедури за финансиране на предприятията за близо 1 млрд. лв. за внедряване на иновации, за кръгова икономика по ПВУ, енергийна ефективност и други.

„Нашата цел е следващата година да увеличим капацитета за иновации в предприятията, както и да насърчим взаимодействието между общините и предприятията през процедурата за индустриалните зони и паркове", каза министър Стойчева.

Интересът към мярката, чийто срок за кандидатстване приключи преди седмица, е значителен - кандидатствалите проекти са за 384 млн. лв. при наличен бюджет от 212 млн. лв.