Минчев: Консенсус по промените в съдебната власт има

Не се вижда отстъпление, заяви зам.-председателят на парламента

Новини
21:41 - 08 Декември 2023
2845
Минчев: Консенсус по промените в съдебната власт има

Основната цел с измененията в Конституцията са промените в съдебната власт, по тях не се вижда да има отстъпление и вярвам, че ще бъде така докрай, каза зам.-председателят на парламента Никола Минчев.

По отношение на предложенията за смяна на националния празник, Минчев каза, че с нито една предложена промяна от ПП-ДБ, не са се опитвали да спечелят нещо за себе си. Това били теми, които се слагат на масата и са готови за обсъждане.

"Направихме го вярвайки, че 24 май е една много убедителна дата за българското общество, но видяхме сега, че няма как да събере достатъчна подкрепа, за да се приеме. Но не това беше фокусът, макар и да прикова внимание", каза още той.

Попълването на позиции в регулаторите е отделна тема според него, която изисква огромно усилие и ще бъде предмет на разговори тепърва.

"Попълването трябва да е с хора, които да изпълнят редиците със съдържание", категоричен бе Минчев по БНТ.

По отношение на "Лукойл", смята, че вече се е намерил консенсус и темата най-накрая ще бъде затворена.

"Кадровата промяна е изцяло в правомощията на министъра, може да има процес по съгласуване, но не може това да става причина за блокаж на работата на НС, каквото опасност имаше", каза Минчев относно темата с "Пирогов".

Категоричен е, че едно съвместно управление винаги изисква компромиси. Всяко действие иска стъпка напред от едните, стъпка назад от другите, взаимен процес е, добави той.