Минчев контрира: ИТН да не се бунтуват, те не стъпват на коалиционни съвети

Новини
12:12 - 17 Май 2022
2206
Минчев контрира: ИТН да не се бунтуват, те не стъпват на коалиционни съвети

Парламентарният шеф Николай Минчев отвърна на атаката на Слави Трифонов, който обвини властта, че взима решенията сама, без да ги обсъди с коалиционните партньори.  

"Ако някой не идва на коалиционни съвети, това са най-често от "Има такъв народ" (ИТН), Слави Трифонов съответно не е идвал", отвърна на атаката Минчев.

Вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов в пост във Facebook написа:

"Представителите на "Продължаваме Промяната" в този кабинет нито се допитват до коалиционните си партньори, нито чуват какво им казват, нито си вземат бележка, а много често правят каквото си искат. И много често това изобщо не е добро за страната".

"Не виждам основание за подобна критика, напротив - стараем се да има диалог, не мога да се съглася, че няма диалог, поне от наша страна", посочи Минчев. Той се съгласи, че в коалицията се поставят червени линии от партньорите. Но, допълни Минчев, и до момента са се поставяли - в крайна сметка успяваме да намираме баланс, не е лесен този процес, вярваме, че и така ще продължи.

Председателят на НС е убеден, че с разумен подход от всички актуализацията на бюджета ще бъде направена.

"Вот на недоверие от страна на ГЕРБ не ни притеснява, това е нормална процедура", коментира още Никола Минчев. "Ако преценят да внесат вот на недоверие, ще го разгледаме, няма нищо притеснително в една законова процедура", обясни той.

Във връзка с ниския рейтинг на НС, според социологическо проучване от вчера

(през май 19% от анкетираните оценяват положително работата на парламента, при 24% през април), Минчев заяви, че трябва да бъдат ускорени някои от обещаните ключови реформи.

"И по този начин да покажем, че наистина действаме и това, което сме обещали, ще го направим

- това очакват гражданите от нас", изтъкна председателят на парламента. "Ние направихме някои стъпки като закриване на спецправосъдието, предстоят още и вярвам, че когато ги предприемем и се видят реалните резултати, това ще върне доверието в институцията", допълни той.

Никола Минчев очаква в края на този месец или началото на следващия в НС да има законопроект, свързан с реформи в антикорупционната комисия.