Минчев: Не съм говорил с Петков защо днес се отказа от имунитета си

Трябва да орежем правомощията на главния прокурор, категоричен е зам.-шефът на НС

Новини
21:22 - 16 Юни 2023
3577
Минчев: Не съм говорил с Петков защо днес се отказа от имунитета си

Всичко започва, а не приключва с отстраняването на Иван Гешев. Това беше необходимо отстраняване, той никога не е бил пригоден за поста. Оттук нататък за да има дълготраен ефект, за да не се налага с всеки главен прокурор да си задаваме въпроса дали няма безконтролна позиция, трябва да минем през тежки реформи, и през Конституция, и през законовата рамка. Това заяви Никола Минчев в "Панорама" тази вечер. 

Всичко зависи от направеното оттук нататък, категоричен е той.

Премахването на фигурата главен прокурор от Конституцията е в правомощията на Велико народно събрание. Премахването на фигурата на главния прокурор дори няма необходимост да се коментира, защото рискуваме тази промяна да падне в КС, влезе в детайли Минчев.

Трябва така да орежем правомощията, че тази фигура да няма нищо общко с безконтролната фигура и малка отчетност от последните години, обясни Никола Минчев.

Защо Петков се отказа днес от имунитета си?

Кирил Петков беше заявил, че ще снеме доброволно имунитета си. Аз знам, че го направи следобед, но не съм говорил с него защо е избрал този момент. Но в крайна сметка и преди е заявявал, че не се притеснява от разследването по казуса с гражданството, подчерта Никола Минчев.