Минчев: Сарафов е по-малкото зло от нов главен прокурор

Никоя партия няма да бъде изолирана от промените в Конституцията, заяви зам.-шефът на НС

Новини
14:35 - 30 Юни 2023
1635
Минчев: Сарафов е по-малкото зло от нов главен прокурор

Борислав Сарафов е по-малко неприятният вариант от нов главен прокурор. "Позицията си по отношение на Борислав Сарафов я изразихме още в деня, в който бе избран за изпълняващ длъжността.". Това заяви зам.-шефът на НС Никола Минчев.

Не го бетонираме. Да, той ще остане на този пост, но това е по-малко неприятният вариант, отколкото да имаме избор на нов главен прокурор от настоящия нереформиран и бих казал вече делегитимиран ВСС". Така Минчев отговори на въпрос дали коалицията му заедно с ГЕРБ и ДПС не "бетонират" временния главен прокурор с искането си ВСС да не избира титуляр на поста, докато не променят конституцията.

"ВСС стартира избора на нов главен прокурор. Изборът на тази фигура трябва да се случи на първо място след промените, които предвиждаме в конституцията, и които, по общото мнение и съгласие, ще засягат както самата фигура, така и органа, който го избира - ВСС. Така че изборът ще е много по-легитимен", подчерта Минчев в парламентарните кулоари.

Той отбеляза, че сегашният ВСС и с избора си на и.д. главен прокурор не е показал, че е "способен на обективен, качествен и безпристрастен избор". Трите формации не се месели в правомощията на ВСС, а просто изразявали политическата си позиция.

Минчев призна, че заради конституционните промени ще се забави изборът на членове на ВСС. В момента не виждам готовност да стартираме нов ВСС, каза той. И настоя, че скоростта, с която да бъдат приети промените зависи от мнозинството, което стои зад тях - при 180 гласа, това ще го задвижи по-бързо отколкото, ако са само 160.

"Ще потърсим мнозинство за този по-бърз срок. Няма да бъдат изолирани партии или парламентарни групи от разговора за промени в конституцията", настоя депутатът от ПП-ДБ.

Президентското вето пък е било подкрепено заради начина, по който следствието бе отделено от прокуратурата - "не е качественият законодателен процес, към който се стремим, независимо от същината на промените".

Липсата на подпис от представител на ПП в декларацията в подкрепа членството на Украйна в НАТО пък била "технически въпрос". Документът е с параф от Атанас Атанасов, който е съпредседател на ПП-ДБ и това ангажира цялата група, а "Промяната" са категорично "за" членството на Киев в алианса и стоят зад декларацията.