МИНЕКОВ: В Народния театър са назначени 10 души, в международния отдел на МК 4

Министирът на културата каза, че броят на напусналите с идването на новия директор в културната институция е смущаващ

Новини
19:53 - 29 Януари 2023
5237
МИНЕКОВ: В Народния театър са назначени 10 души, в международния отдел на МК 4

В международния отдел на Народния театър са назначени 10 души, в Министерството на културата в "Международни отношения" работят четирима души. Това коментира министърът на културата Велислав Минеков в предаването "120 минути" по бТВ.

Той каза, че броят на напусналите с идването на новия директор на Народния театър "Иван Вазов" е смущаващ. Минеков посочи, че има и много нови назначения, някои от които са "странни партийни назначения". Министърът коментира, че усеща някакъв политически натиск, вероятно и в театъра, но вече и към себе си. Попитан откъде идва, той каза, че не може да каже с конкретност, но такъв натиск има.  

Искам да знам повода за назначенията и повода за тези, които са били освободени, за това още нямам информация, каза Велислав Минеков. 

Попитан дали може да освободи директора на Народния театър Васил Василев, министърът на културата коментира, че "той вече има достатъчно поводи да бъде освободен". И разказа, че Василев на няколко пъти отказал отговор на въпрос, зададен на Минеков от депутати - за заплащането в театъра и договорите с външни фирми. Има три отказа към депутати поради липса на информация, допълни Минеков. Според него трябва да се видят как са нещата с финансите в театъра заради огромния разход през ноември и декември миналата година.

Министърът коментира, че трябва да погледне и двете страни - и мнението на тези, подписали се в подкрепа на директора на театъра, и тези, които тайно идвали да се оплакват.  

Попитан дали ще приеме да остане служебен министър, Велислав Минеков каза, че не зависи от неговото желание или нежелание, зависи дали ще бъда поканен, а след това ще премисля. "Наистина съм просто разсипан, нямаше събота, нямаше неделя", добави той по повод месеците като министър на културата. Той отказа да си постави оценка за работата, но сложи отлична оценка на екипа на Министерството.

Планът за управление и опазване на Несебър трябва да бъде готов в най-скоро време, трябва да се случи на всяка цена, защото пораженията ще бъдат и от едни неприятни отношения с ЮНЕСКО, посочи още министърът.