Мини шницели в доматен сос с кускус
за 5 порции, 30 мин
Продукти
10 малки пуешки шницела – от гърдите, по около 80 г (може да се замени с пилешки гърди, свинско бонфиле или контрафиле - котлети без кост)
6 с.л. олио или зехтин
2 ч.л. горчица
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. микс от сухи билки по избор – риган, мащерка, розмарин, чубрица, босилек
сол и черен пипер
800 г белени домати – може от консерва
500 г кускус
30 г масло
Приготвяне
Шницелите се начукват леко между прозрачно фолио. Нарязват се напречно на около 30 по-малки парчета.
Смесват се олиото, горчицата, доматено пюре, билките, сол и черен пипер и се маринова месото. Оставя се в хладилника за поне 1 час.
Доматите се наситняват, слагат се в тава и се подправят със сол и черен пипер. Подреждат се в доматите шницелите.
Пекат се до покафеняване в загрята фурна на 180 градуса 6-7 мин. Месото се обръща и се пече още 5-6 мин.
Кускусът се разбърква в загрят съд с маслото и сол. Залива се с 900 мл вряща вода, разбърква се и се оставя да набъбне като поеме течността за около 6 мин. Разрохква се с вилица и се поднася с шницелите.