Министър Ангелов: Под карантина съм, връщам се на работа във вторник

Оставката на шефа на РЗИ е по лични причини, обясни медикът

Новини
08:02 - 28 Октомври 2020
1637
Министър Ангелов: Под карантина съм, връщам се на работа във вторник

Продължавам да съм под карантина, както са и всички контактни колеги. Това каза здравният министър Костадин Ангелов пред БНТ. 

"Мерките, които наложихме с моя заповед от вчера са резултат на вслушване в мненията на всички. Те са предложени от Кунчев. Следим ситуацията всеки ден и ако тя се промени сме готови както да отменим тези мерки, така и да ги разширим, като основната ни цел са медицинската целесъобразност и числата, които следим", добави министърът. 

Припомняме, че всички ученици от гимназиалния етап на образование ще учат онлайн от четвъртък - 29 октомври, до 12 ноември. Това става ясно от последната заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов. С нея се преустановява присъственият учебен процес и в университетите.

"Имаме освен присъствена форма на обучение имаме и междучасия. В тези междучасия е много труден контролът. Най-хубавото нещо на детството е безгрижието. Разбираме, че много трудно това може да бъде обяснено на децата и трудно ще ги накараме да спазват всички правила, но трябва да им говорим за тях", каза още той. 

"Мерките остават такива за 2 седмици такива. Следим много показатели, след това може да вземем решения. Много е важно всички български граждани да разберат, че тези мерки не преследват целенасочено лимитиране на свободата, те преследват медицински цели. Целта е да се намали натискът върху здравната система. Няма как да сложим контрольор на всеки български гражданин. Нека всеки да прави нещата разумно и с интелект, за да можем да постигнем резултата, който търсим", каза Ангелов. 

"По-добре подготвени сме Тази система е подготвена, но няма да издържи на натиска, ако продължава да се увеличава. Нашите сили са лимитирани. За да получи един човек ефективна помощ, то трябва хората да работят спокойно, а не под натиск", каза той. 

"В много РЗИ-та в страната колегите имат нужда от помощ, търсим доброволци, търсим други начини за връчване на предписанията. В София служители бяха изведени от системата по здравословни причини. Трима човека трябваше да изготвят и дадат над 2000 предписания", добави министърът на здравеопазването.