Министър Ангелов: След новите мерки излекуваните от COVID-19 са 12 070

София излиза от областите с най-висока заболеваемост

Новини
21:27 - 30 Ноември 2020
1506
Министър Ангелов: След новите мерки излекуваните от COVID-19 са 12 070

"Първата ваксина на Pfizer ("Пфайзер") ще пристигне у нас преди Нова година или в началото на следващата. Първо ще получим 125 хиляди дози", това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на днешното работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов с членове на правителството.
 
"В момента създаваме ваксинационния план", съобщи още проф. Ангелов. И уточни, че ваксината ще е безплатна и ще се поставя на тези, които абсолютно доброволно пожелаят, уточни министърът.
 
Той подчерта, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за изминалите 7 дни излекуваните от COVID-19 са 12 070.
 
Ангелов съобщи още, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост – с по 1000 случаи на 100 000 души население. В тази група остават само Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, който в столицата той бе доста сериозен.
 
В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти като "Ремдесивир" е налице за всеки нуждаещ се български пациенти.