Министър Карадимов: Кредитът на Вълка от ББР е бил необезпечен, всички документи са предадени на службите

Новини
14:10 - 14 Август 2024
2780
Министър Карадимов: Кредитът на Вълка от ББР е бил необезпечен, всички документи са предадени на службите

Българската банка за развитие (ББР) е предала всички документи на службите по кредита за 150 млн. лв. заради който тази сутрин прокурори и служители на Комисията за противодействие на корупцията обискираха имоти на Румен Гайтански - Вълка. Това обясни пред журналисти в Министерския съвет министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов.

“Тези пари са усвоявани 2019 г. по един много голям кредит от 150 млн. лв., който е практически необезпечен. Когато новият Надзорен съвет влезе в банката през 2022 г., първото нещо, което направи бе да изиска пълна информация по този кредит и да изиска анализ на действията, предприети от предишното ръководство на банката, което беше назначавано от Кирил Петков като служебен министър на икономиката. Аз няколко пъти публично заявих, че с огромно учудване установих, че за една година практически не са предприети никакви действия по този кредит. Въпреки публичните изявления, които бяха направени в аванс”, разказа Карадимов.

”В резултат на което Надозрният съвет изиска от Управителният съвет подробен доклад, отчет и протокол за действия по дни и часове по този кредит. Проверката показа, че изпълнението, което банката е предприела, е да назначи управител на фирмата “Роудуей” по Закона за особените залози. След като мина една година и направихме рекапитулация на това изпълнение, се оказа, че от икономическа гледна точка при тази форма на изпълнение, банката не получава нищо, а прави непрекъснато разходи, за да поддържа фирмата, която е купена с този кредит - “Пътстрой инженеринг”. Тогава банката отиде на най-радикалното възможно действие - обяви публичен търг на акциите на тази фирма. Радикално, ясно, прозрачно, чисто действие”, подчерта той.

“Търгът върви от началото на месец юни. Цената започна от 9 млн. лв. Проведоха се 6 или 7 сесии на този търг. Никой не се яви. Цената падна на 3,5 млн. лв. Тогава се яви фирма, която нямам представа каква е, внесе депозита и пожела да купи тези акции. Обявяването на търга от страна на банката, направи обществено абсолютно ясно, че тези 150 млн. лв. са абсолютно несъбираеми и необезпечени. Кредитът е даден 2019 г. Ако до този момент това се знаеше под сурдинка и от хора, които разбират, вече този факт стана ясен. Обявяването на търга беше действие за събиране на нещо от този кредит. Около самия търг и неговото провеждане няма никакви съмнения - нито в служби, нито в законност. Той е публичен, абсолютно явен търг”, настоя Карадимов.

“На всичкото отгоре по разследванията, които вървят, и досъдебните производства, банката е предала цялата документация по кредитното досие. Това означава и че търгът няма да бъде приключен на този етап. Той ще бъде спрян, защото без оригинали, не може да бъде направено финалното действие по прехвърляне на акциите. От тази гледна точка, ако има някакъв проблем, той е към 2019 г, когато е отпуснат кредит без реално обезпечение”, посочи министърът.