Министър Кръстев, опорочен ли е конкурсът за шеф на културния ни институт в Рим?

Творци алармираха за сериозни нарушения при провеждане на процедурата

Актуални новини
13:05 - 28 Февруари 2024
10286
Министър Кръстев, опорочен ли е конкурсът за шеф на културния ни институт в Рим?

При провеждане на конкурса и при обявяване на резултатите за нов директор на Българския културен институт (БКИ) в Рим са допуснати сериозни нарушения, които напълно го опорочават. Това става ясно от писмо, изпратено днес до министъра на културата Кръстю Кръстев от седем творци и общественици, участници в конкурса, научи първо Lupa.bg. 

Копия от писмото на кандидатите за директор на БКИ в италианската столица са подадени и до Инспектората на Министерски съвет, министъра на външните работи Мария Габриел и председателя на Комисията по култура и медии в парламента Тома Биков.

Писмото е подписано от д-р Ивелина Кючукова, Искра Ангелова, Анета Риналди, Кирил Бояджиев, Биляна Генова, Вида Пиронкова и Валентин Гиясбейли.

През ноември 2023 г. Министерството на културата обяви имената на кандидатите за директори на българските културни институти в чужбина. Сред тях бяха позиции в европейски столици като Рим, Виена, Париж, Берлин, Будапеща и Варшава. Мандатът на избраните чрез конкурс ще бъде четири години.

Най-много желаещи имаше за директор на Българския културен институт в Рим. Сред деветимата, допуснати до конкурс, бяха композиторът и поет Вида Пиронкова, която е специализирала и работила като арт мениджър в Рим, журналистката Искра Ангелова, Биляна Генова - директор на дирекция "Култура" в Столична община, пианистът и дипломат Илия Лозанов, Анета Риналди - арт директор на галерия в Рим, Венета Ненкова - културолог и журналист от радио Ватикана, Кирил Бояджиев, Валентин Гиясбейли - актьор и главен експерт по образованието в столичния район "Овча купел" и археологът Ивелина Кючукова, която също е специализирала в Рим.

Неофициално Lupa.bg научи, че за културната ни мисия в Рим на първо място е класиран музикантът Илия Лозанов, който е работил като сътрудник към Посолството на България към Суверенния малтийски орден и Ватикана.

Той е бил дългогодишен пианист в Опера студио на Академия „Санта Чечилия“. Председател на изпитната комисия е бил заместник-министърът на културата Виктор Стоянов.

"Във връзка с проведения конкурс на 19 февруари за директор на БКИ-Рим в сградата на повереното ви министерство и съобразно правомощията по Закона за администрацията, са допуснати сериозни нарушения. При провеждане и обявяване на резултатите на конкурса са допуснати нарушения, които напълно го опорочават.

Алармираме, че освен неговото забавяне с почти една година от обявяването му, след провеждането му на 19 февруари т.г., в законоустановения срок от три дни не са публикувани официално резултатите от оценяването и класирането на участниците, както и че седем дни след конкурса получихме писма от Министерство на културата, с които сме уведомени единствено за мястото, на което сме класирани", се казва в писмото до министър Кръстев.

"В същото време сме напълно лишени от информация за оценяването на участниците, взетите решения от комисията, съобразно представените концепции и събеседване, както и че такава информация ни беше отказана и в писмен вид. Неоспорим факт е също, че със забавянето на уведомяването ни се възпрепятства правото ни на защита и обжалване пред съда, защото не знаем какво да обжалваме. Изцяло нарушен е принципът на прозрачност на конкурса в частта обявяване на пълните резултати от класирането в сайта на Министерство на културата, което е също неправомерно и незаконосъобразно", се казва в писмото.

Кандидатите настояват да получат информация относно избрания кандидат и цялостното класиране на всички участници в конкурса.

"Настояваме да се предизвика щателна проверка на цялата документация, свързана с конкурса, в това число представените биографии, концепции и препоръки, както и доказателства за образователен и езиков ценз и квалификации, които правят кандидатите допустими за мястото, за което се явяват.

Настояваме да ни бъдат предоставени оценъчните карти на комисията и точките, с които е оценен всеки един от нас, за някои от които ясно са детектирани сериозни несъответствия със съответната биография.

Надяваме се, уважавайки нашето искане ще опровергаете засилилото се обществено мнение, за непрозрачност и непредубеденост на назначената от вас комисия", обръщат се творците към министър Кръстю Кръстев и към компетентните институции.

Част от кандидатите са получили уведомлението за резултата от конкурса  седем дни след провеждането му, което според юристи е нарушение на Наредбата за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти и на Кодекса на труда, като по този начин умишлено се отнема правото и възможността кандидатите да спазят законовия срок за обжалване на резултата.