Министър Йорданова: Няма нова кандидатура за шеф на КПКОНПИ

Промените за реформи във ВСС ще вървят бавно, предупреди правосъдният шеф

Новини
10:26 - 20 Януари 2022
1546
Министър Йорданова: Няма нова кандидатура за шеф на КПКОНПИ

Промените в Закона за съдебната власт в частта за закриването на спецсъдилищата ще се движат по "бърза писта", за разлика от текстовете, касаещи Висшия съдебен съвет. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова преди заседанието на Съвета.

Тя поясни, че в промените за спецсъда трябва да се уточни кои магистратури да са компетентни да поемат делата им след закриването. Едната възможност е това да са общите съдилища, а другата - във всеки от шестте апелативни района да има по един окръжен съд, който да поеме делата. Това е текстът, който коалиционните партньори обсъждат, но той няма да е препъникамък, посочи Йорданова.

От думите й стана ясно, че по-бавно ще вървят промените за реформата на ВСС. Те ще бъдат подложени на широка дискусия, каза Йорданова и посочи, че в МП е получено проучването на Съюза на съдиите, в което се казва какво е очакването на съдиите. За да се стигне до текстове, които да получат обща подкрепа, ще има дори и публично обсъждане на идеите, пише БТА.

Йорданова посочи, че с нея никой не е обсъждал кандидатура за нов председател на антикорупционата комисия. Освен това продължава работата по текстовете за разделяне на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ на две отделни комисии.