Министърът на икономиката: 3% бюджетен дефицит е непостижим

Няма как служебното правителство да поеме отговорност за години напред, обясни Никола Стоянов

Новини
14:37 - 25 Април 2023
1447
Министърът на икономиката: 3% бюджетен дефицит е непостижим

Постигането на бюджетен дефицит от 3 процента е трудно постижимо с тези разходи, които вече са фиксирани. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, цитиран от Нова.

По думите му остава да се "играе" единствено в приходите, тъй като разходите, които служебния кабинет представи, са на база на решенията от 44-то до 48-то Народно събрание. Новото Народно събрание може да реже, но е трудно да се режат социални разходи веднъж, след като са дадени, така че възможностите са единствено в приходната част и там трябва да се прецени коя мярка би сработила достатъчно, поясни той.

Стоянов посочи, че работата му като министър на икономиката и индустрията, както и на неговия наследник в едно редовно правителство, е да успеят да постигнат по-висок ръст, който да помогне в някаква степен да се запълни дупката в бюджета. Според него, че това е възможно, но в никакъв случай не, за да донесе 3 процента дефицит при тази приходна част в момента.

Министърът уточни, че с бюджета служебното правителство се е опитало да даде реалната картина на финансите на държавата в момента. Много мерки от предложените за свиване на дефицита са възможни, но депутатите ще преценят кои са мерките, които удовлетворяват политиката години напред, добави той.

Стоянов обясни, че Бюджетът винаги е с тригодишна прогноза и затова и служебното правителство е дало моментна картина на финансите. Няма как едно служебно правителство да поеме отговорност за години напред, категоричен бе той.

По отношение на усилията за овладяване на цените на храните, министърът посочи че вече се наблюдават първите намаления на цените и на дребно. Той даде пример, че от март цената на олиото се е понижила с още 8 процента, маслото с 6 процента, киселото мляко с между 7 и 9 процента в зависимост от маслеността. Забелязваме първи сигнали на падане, има някои покачвания, но те са предимно заради сезонния характер на продуктите и по-скоро не очаквам да повлияят, каза Стоянов. Виждаме много промоции в момента и се надяваме това да се превърне в трайно ниски цени, каза още той.