Министърът на икономиката е против таван на цените

Никола Стоянов прогнозира спад и едноцифрена инфлация

Новини
10:56 - 12 Февруари 2023
1588
Министърът на икономиката е против таван на цените

"Слагане на тавани на цени не работи добре, аз не съм привърженик на това, но и практиката го доказа. Това води до недостиг, а когато освободиш цените - те скачат в небесата. Уверени сме, че има неща, които не са наред в системата". Това заяви по БНР министърът на икономиката Никола Стоянов.

 Той подчерта, че "борбата за подобряване на живота на българите" е цел на втория мандат на служебното правителство на Гълъб Донев.

"Ще работим да има електронна платформа за информиране на гражданите. Да се вижда цена на вносител, цена на едро и цена в магазина. Надявам се търговските вериги да са партньори с нас на тази платформа. Пазарът е конкурентен, има доста играчи и ние ще разчитаме на конкуренцията да укроти цените и да ги свали. Трябва обаче да покажем на гражданите какви са реалностите, за да може тази конкуренция да се изостри". 

Министър Никола Стоянов подчерта, че контролът трябва да бъде засилен.

По думите му се забелязва намаляване само на цените на едро, но не и на дребно:

"Личната ми прогноза е, че ще има тръгване на цените на хранителните стоки надолу. Амбициозната ни цел е април-май инфлацията в България да е едноцифрена". 

За наказателната процедура, която ЕК започна срещу България за подпомагането от държавата с 25 стотинки на гражданите при покупка на горива от бензиностанция, министърът на икономиката коментира, че правителството "се бори да избегне финансовата санкция" за това и посочи, че тази мярка е била приета "за подпомагане на продажбите на "Лукойл".