Министърът на иновациите: Разговорите по Плана ще са трудни и с неясен край

Александър Пулев коментира, че никой не го е търсил за разговори да остане министър и в следващия кабинет

Новини
12:00 - 22 Януари 2023
1935
Министърът на иновациите: Разговорите по Плана ще са трудни и с неясен край

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев коментира пред БНР, че преговорите за предоговаряне на условията по Плана за възстановяване и устойчивост с Европейската комисия (ЕК) ще са трудни и с неясен край. Той е категоричен, че служебното правителство ще направи всичко възможно да защити националните интереси. 

Стратегията на нашата държава относно зеления преход е ясна. В дългосрочен план това е позицията - вървим като всяка цивилизована страна в тази посока. Не е въпросът „дали“, въпросът е „кога“. И това е един изключително важен въпрос, който подлежи на анализи в Министерството на енергетиката. Виждаме какво се случва в момента – преначертава се енергийната карта на Европа. Виждаме какво се случва в развитите икономики като Германия – всички временно правят това действие да активират т.нар. мръсни горива. Защо го правят? Не защото германците са по-малко настроени към зеления преход, а защото в момента фокусът е върху битовите потребители и семействата, обясни Пулев. 

Според него от тази гледна точка планът в оригинално разписаната му версия не е оптимален, но все пак динамично ситуацията подлежи на промени. 

Влизаме в една доста трудна ситуация. Смятам, че първоначалната нагласа на ЕК е по-скоро негативна. В крайна сметка мина кратък период от одобрението на този план, което също ще ни затрудни в преговорите. Така че те ще бъдат много внимателни от гледна точка и на това да не поставят някакъв вид прецедент. Ние сме част от една голяма общност - ако се направи някакъв вид реверанс за България, ще последват искове от други държави, каза още министърът. 

На въпрос дали той ще остане министър в следващия служебен кабинет, Пулев отговори, че към момента не са водени такива разговори, но ако към него бъде отправено такова предложение, той би приел.