Министърът на иновациите се хвали: Рекордни инвестиции за над 7 млрд. лв. в икономиката

Тече процедура за внедряване на нови технологии в наши предприятия

Новини
15:26 - 09 Януари 2024
1772
Министърът на иновациите се хвали: Рекордни инвестиции за над 7 млрд. лв. в икономиката

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева отчете рекордни инвестиции в българската икономика за миналата година. Те са на стойност над 7 млрд. лв., част от които са в иновативни технологии. Това съобщи БНТ.

Към момента тече процедура за внедряване на иновации в български предприятия, които ще дадат възможност за производство на високотехнологични продукти и предлагане на нови услуги, изтъкна министър Стойчева.

Според нея чрез въвеждане на иновации българският бизнес ще се развива в бъдеще и ще определя моделите си на конкурентоспособност. По думите й по този начин не само едрият бизнес, но и дребните предприемачи ще намерят подходящата възможност за развитие. Чрез иновации ще се инвестира и в хората, и в интелектуалния потенциал на страната, поясни тя.

Стойчева посочи, че това е единственият път, по който българската икономика може да стане конкурентоспособна и да се сравнява с най-развитите стрaни от Европейския съюз. Тя допълни, че научната и развойна дейност в ерата на технологиите, в която живеем, е в основата на развитието на икономиката на знанието.

Процесът на взаимодействие между наука и бизнес трябва да се ускори и затова тази година е заложен значителен финансов ресурс и възможности за кандидатстване по такива проекти, каза още министърът на иновациите и растежа.