Миньорите затвориха Подбалканския път

Сред основните искания на протестиращите са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии

Новини
14:55 - 23 Март 2024
2428
Миньорите затвориха Подбалканския път

Протестно автошествие на миньори и енергетици блокира движението по Подбалканския път София - Бургас край разклона за Мъглиж.  Протестиращите тръгнаха тази сутрин от Раднево и Стара Загора, очаква се шествието да приключи край Нова Загора. 

Сред основните искания на протестиращите са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии.

Те искат още изпълнение на концесионния договор на "Мини Марица-изток", като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в Комплекса - една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор. Протестиращите имат опасения и от съкращения в комплекса. 

В случай, че исканията им не бъдат изпълнени, миньори и енергетици от Старозагорско имат готовност да продължат с протестните действия. 

По-рано днес автошествието блокира движението по пътя между Стара Загора и Казанлък в района на Върха, след което премина през Казанлък.